Mi történne velünk, ha közel merészkednénk egy fekete lyukhoz?

A fekete lyukak a téridő olyan, belső szerkezete nélküli tartományát jelentik, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

Az elméletek szerint egyrészt akkor jönnek létre, amikor egy tömeg – például bolygó – gravitációs összeomláson esik át, azaz olyan térfogatúvá tömörül össze, ahonnan nincs visszaút, és a gravitációs erő átvéve az uralmat egyetlen pontba húzza össze az anyagot. A fekete lyuk elnevezés is félrevezető, hiszen nem egy lyukról van szó, sokkal inkább egy olyan részéről az űrnek, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni.

shutterstock_267641630

Mit látna egy űrhajó legénysége, ha az egyik űrhajós egy fekete lyuk közelébe merészkedne?

Ezt aztán senkinek sem lenne mersze megérinteni, de az elméleti feltevés kedvéért játsszunk el a gondolattal, mit látna egy űrhajó legénysége abból, ha megérintenénk a lyukat. Elmosódó, lassított felvételként megnyúló alakunkat csodálhatnák, amíg el nem törli azt a lyukból érkező sugárzás. A megnyúló alakot úgy kell elképzelni, mint A hihetetlen család című Pixar animációs film főhőseinek testi átváltozását.

Valójában két elmélet áll szemben egymással: az egyik feltételezés szerint a fekete lyukba kerülő embernek semmi baja sem történne, nem nyúlna meg és és nem lenne belőle rágógumiember. A másik feltételezés szerint pedig széttépnének a fekete lyukban áramló erők.

A kutatóknak egyelőre még fogalma sincs, ki lehet-e jönni egy fekete lyukból

Egy elmélet szerint nem lehet, ami oda bekerül, azt örökre elnyeli a sötétség. De ha nem jöhet ki semmi, akkor ami már bement, arról minden információ elvész – igen ám, de fizikai alaptörvény, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Stephen Hawking 1997-ben azt állította, hogy a fekete lyukakból  ki lehet nyerni valahogy – párolgással – az információt, vagy úgy, hogy visszafejtjük, vagy úgy, hogy teljesen újat sajtolunk belőle. 2015-ben pedig azt nyilatkozta a fekete lyukakról, hogy azok átjárók egy másik, párhuzamos univerzumba.

Szimuláció: utazás a fekete lyukba

A Coloradói Egyetem munkatársai még 2009-ben eljátszottak ugyanezzel a gondolattal, szerintük ha belezuhannánk egy fekete lyukba, az örvénylő erők széttéphetnének minket, a fény eltorzulna körülöttünk, sőt, akár még egyszerre is lehetnénk az űr több pontján. Andrew Hamilton és Gavin Polhemus szimulációja Einstein relativitáselméletének egyenleteit vette alapul, és modellezte, mi történik akkor, ha a Napnál ötmilliószor súlyosabb fekete lyukba esne valaki, átlépve az eseményhorizontot, azaz azt a pontot, ahonnan nincs visszaút.

Forrás: Iflscience