“Ismerem jól a magyar pesszimizmust” – Kaliforniából költözött Miskolcra a magyar valóságról blogoló amerikai férfi

A 31 éves Colm Fitzgerald még Kaliforniában szeretett bele egy magyar lányba, akit feleségül vett, és a kedvéért Miskolcra költözött.

Colm és Anita tíz éve ismerkedtek meg Dublinban, majd egymásba szerettek, összeházasodtak, és boldogan éltek Kaliforniában. Hét év után azonban úgy érezték, változásra van szükségük, saját farmot szerettek volna berendezni.

Több európai országot is számba vettek lehetőségként, de végül úgy döntöttek, adnak egy esélyt Magyarországnak. A kalandvágyáról ismert Colm 30 fokos melegben szállt repülőgépre februárban Los Angelesben, majd megérkezett a hideg Miskolcra, ahol ugyan előtte többször is járt, de sohasem véglegesen. Anita szüleitől nem messze vettek maguknak egy ingatlant, és elkezdték magyar életüket – Colm pedig azóta minden furcsaságról és élményéről beszámol a blogján, olyan tükröt tartva elénk, amibe érdemes belenézni.

Colm

Colm

“Tisztában voltam vele, hogy nem a végtelen lehetőségek, és nem az örökké mosolygó, boldog emberek utópikus otthonába jövök. Magyarország rengeteg problémával küzd: a média nem hagyja, hogy ezt akár egyetlen percre is elfelejtsük. Csakhogy Magyarország nincs ezzel egyedül. Az egész világ hatalmas kihívásokkal küzd, de mit tehetünk? A panaszkodás nem segít. Mindannyian a saját sorsunkért, és életünkért vagyunk felelősek” – írja a blogjában Colm.

11224000_922503317822728_5729928962138745911_n

“Persze, ha körbejárom Miskolcot, látom a pusztuló, bezárt gyárakat és a szegénységet: nem vagyok vak. De meghaladja a tudásomat, és nem is az én dolgom az, hogy a magyar politikát elemezgessem. Én csak egy külföldi vendég vagyok itt. Ismerem jól a magyar pesszimizmust. Ide hallgass: én onnan jövök, ahol mindent áthat a szinte elképzelhetetlen optimizmus. Ahol az emberek örökké mosolyognak, és folyton azt hajtogatják: ‘Köszönöm, nagyszerűen vagyok.’ Ez nyilván nem mindig igaz, de az első perctől kezdve az ivódik bele az emberekbe, hogy mindig mutasd a legmegnyerőbb arcodat, és mosolyogj a kamerába. Magyarország abszolút nem ilyen: talán mert a múltja tele van megszállásokkal, elnyomással, csalódással és árulással. Ez nem jelenti azt, hogy itt mindenkinek rosszkedvűnek kell lennie, vagy elmerülni a reménytelenségben, de biztos, hogy az elégedetlenség valahol itt gyökeredzik. Meg persze ott, hogy nagyon sokan nem keresnek elég pénzt. Magasan képzett emberek csak morzsákat kapnak a nyugati sztenderdekhez képest. Ez abszurd, ami dühít és elszomorít. De írni nem erről akarok, hanem a felfedezés, és az új tapasztalatok szerzésének gyönyöréről. Biztos vagyok benne, hogy Anitával képesek leszünk Magyarországon megteremteni a saját kis Paradicsomunkat. Egy kis oázist, dús kerttel, zöldségekkel, gyümölcsfákkal, és ha minden jól alakul egy öreg borospincével. Egy helyet, ahol elbújhatunk a híradók elől. Ez az elsődleges tervünk, de ki tudja: az ember tervez, Isten meg jót nevet rajta.”

Forrás: Paprikaproject, Facebook