400 évvel ezelőtt is létezett Facebook – Csak sokkal szebb volt

Már 400 évvel ezelőtt is fontosak volt az emberek számára a baráti és szakmai kapcsolataik, ezért nem meglepő, hogy már akkor létezett a mai Facebook elődje, csak akkor még másképp hívták.

Egy holland PhD-s hallgató, Sophie Reinders fejébe vette, hogy felkutatja a mai közösségi oldalak elődjét. A középkorban természetesen még nem volt internet, de már léteztek könyvek, és aki akkoriban számított valakinek, annak bizony volt emlékkönyve is, telis-tele érdekes bejegyzésekkel. Pontosan úgy, mint napjainkban a Facebook-os üzenőfalunk.

fb1

Az akkori emlékkönyveket latinul alba amicoriumnak (barátok albuma) hívták, és a holland kutató, Sophie Reinders egészen 400 évvel ezelőttig, pontosan 1560-ig visszamenőleg talált ilyen könyveket. Tulajdonképpen a mi gyerekkori emlékkönyvünkre hasonlító, gyönyörű képekkel telefestett albumokról van itt szó, amelyeket néha bizony olyan festmények díszítettek, melyek magukban is remekműnek számítottak.

fb2

Érdekes módon az akkori arisztokráciának ugyanolyan örömei, bánatai voltak, mint a 21. század emberének. Ők is megosztották ismerőseikkel, ami éppen a szívüket nyomta, leírták, mi a kedvenc daluk vagy olvasmányuk, tanácsokat adtak egymásnak. Pontosan úgy, mint a mai modern emberek. Az emberi érzelmek akkoriban sem voltak tehát mások.

fb4

Petronella Moens emlékkönyve: az egyik hódolója, Frans van Jongeman festett bele az emlékkönyvébe

A 16. században még szokás volt Németországban, Hollandiában és Franciaországban – ahogy hazánkban is egy-két híres iskolában, például a debreceni Református Kollégiumban -, hogy a diákok tanulmányaik végeztével egy-két éves vándorútra indultak. Kalandos utazásaik során sok-sok embert ismertek meg, akik aztán mind beleírtak valamilyen bejegyzést az album amicorumba. Ez az emlékkönyv tulajdonképpen egy középkori Facebook-os üzenőfalként funkcionált.

fb5

Egy “szeretve érzi magát” poszt vagy kapcsolatfrissítés…?

Érdekes még, hogy a lányok könyvei sokkal inkább hasonlítottak napjaink Facebook-os üzenőfalára, mint a fiúk könyvei. Mivel a fiúk továbbtanulhattak, a lányok sajnos akkoriban még nem, így a fiúk könyvei sokkal inkább a mai Linkedin-re hasonlítottak, tehát egyfajta szakmai kapcsolattár volt az emlékkönyvük.

fb6

Gyakran került be egy-egy női szépség festménye az albumba

fb8Album_amicorum_of_Michael_van_Meer

Michael van der Meer emlékkönyvében (1590-1653) megjelenik az angol király is

fb7

fb3

Album amicorum – Juliana de Roussel albuma azon kevés hölgyek közé tartozott, amelyik gazdagon volt díszítve

A holland PhD-hallgató kutatásairól a témában itt lehet olvasni többet.

Forrás: MessyNessy Chic

O. M.