Nincs kegyelem – Eljött a nap, amikor hajléktalanná válik az agydaganatos édesanya

Van egy jó hírünk: tovább szépül Budapest! Sajnos van egy rossz is: a város rehabilitációja bizonyos lakosságcserével fog járni, megértésüket előre is köszönjük! – Így lehetne legvelősebben összefoglalni, hogy mi is történik a VIII. kerületben. A régi, romos bérházak helyére vatta új épületek kerülnek majd, azokba pedig fizetőképes bérlők, a korábbi lakók meg mennek, amerre látnak. Átmeneti szállásra, egy talán még az eddiginél is romosabb állagú ház bérlakásába vagy nemes egyszerűséggel az utcára.

“Ez a híradós szereplés nem kellett volna”

A mai kilakoltatási hullám áldozatai közé tartozik Lendvai Andrea családja is, melynek egyetlen keresője a 15 éve agydaganattal küzdő édesanya, aki alig nyom már 39 kilót, mégis fizikai munkából igyekszik vinni a háztartást, férje ugyanis súlyos vesebeteg, nem kap munkát. Andreáék bűne, hogy 90.000 forintos havi jövedelmükből képtelenek voltak kifizetni a 32.000 forintos bérleti díjat és a hozzá tartozó közüzemi számlákat egyszerre. A négytagú család minden igyekezete ellenére 750.000 forintnyi tartozást halmozott fel, melyet kamatostul követel az állam, így 1,2 milliós teher nyomja a vállukat. Andrea a Borsnak elmondta, hogy a fizetési szándékuk olyannyira erős, hogy az elmúlt két évben már a kezelésekre sem járt el, minden forint számított, pedig ez az ő állapotában könnyen az életébe is kerülhet, de a lényeg, hogy a rezsi rendben legyen. A televíziós szereplés sem lendítette előre az ügyüket, az önkormányzat nem enyhül, a végrehajtók pedig szemrehányóan közölték Lendvaiékkal, hogy “ez a híradós szereplés nem kellett volna”.

Nem a Lendvai család az egyetlen, akik egy nappal a kilakoltatási tilalom előtt kerülnek az utcára: további 170-en viselnek velük sorsközösséget. Lendvaiék hiába kérvényezték a részletfizetést, az önkormányzat elutasította őket, sőt, eljárást kezdeményeztek elmaradásaik miatt, így végül segítség helyett bírósági végzést kaptak arról, hogy a családnak el kell hagynia otthonát, amit tegnap előtt közöltek is velük az illetékesek.

Andreáéknak tehát menniük kell, agydaganat ide, vesebetegség oda

A 12 éves műtét előtt álló kisfiút már szerdán elhelyezték egy átmeneti otthonban, és valószínűleg ez a sors vár a család többi tagjára is, az önkormányzat ugyanis a Magyar Szociális Fórum kérelmét is elutasította és azt javasolta, a szülők költözzenek a családok átmeneti otthonába, a gyerekek meg a gyerekek átmeneti otthonába. A lényeg, hogy a frissen földönfutóvá vált közösség ne jelenjen meg a környéken hajléktalan kommuna formájában, hiszen az utcán életvitelszerű lakást a törvény bünteti, arról nem beszélve, hogy nagyban nehezítené a VIII. kerület rehabilitációját, ha a házakból kitett szegények a téli utcán kucorgó szegényekké válnának.

Forrás: Bors, Kettősmérce Blog

Zs. Zs.