Amit eddig rosszul tudtál: olyan, hogy megfázás nem létezik

Természetesen nagyon is hat szervezetünkre a megváltozott időjárás, mégsem a hideg az, ami a megfázás okozza.

Akkor miért betegszünk meg mindig akkor, amikor hideg van?

Nagyon sokáig maguk az orvosok sem tudtak erre megfelelő magyarázatot adni, hiszen a hideg időben maguk a kórokozók is rövidebb ideig élnek. Annyit azonban kiderítettek, hogy a hidegben összehúzódó hajszálerek miatt romlik az orrnyálkahártya védekezőképessége, valamint az adott, hűlő szervek vérellátása, ezért okozhat gondot a lehűlés. A Yale Egyetemen találtaktovább vizsgálták, hogy a hideg hogyan lassítja a kórokozók kiszűrését intéző, elsődleges védvonalat az orrban.

Az egérkísérletekben egyértelműen látszott, ahogy normális testhőmérsékletnél a fertőzött sejtek lejelentik a környezetüknek a fertőzést, így azok elkezdhetik termelni a megfelelő vírusölő fehérjéket, de ugyanez 33 Celsius-fokos hőmérséklet alatt már nagyon gyengén jelentkezik. A hidegben gyengébben működő immunrendszer mellett a tömeg az, ami a megfázásunkat okozza: egy négyzetméteren sokan vagyunk összezsúfolva zárt térben, ahol a kórokozók szinte versenyezhetnek egymással, hány embert fertőznek meg adott idő alatt.

Bár ezt a magyar viszonyok nehezen teszik lehetővé, azzal tehetünk önmagunkért és embertársainkért a legtöbbet, ha betegen nem megyünk sehová, csöpögő orrú, köhögő gyermekünket pedig nem visszük oviba vagy iskolába.

Forrás: New York Times