A budapesti Eiffel Palace lett Európa legzöldebb épülete

Újabb magyar sikert könyvelhetünk el: a Budapest belvárosában található környezettudatos irodaház, az Eiffel Palace nyerte el a fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat.

Eiffel-Palace_Atrium-and-green-wall-web

A díjat kétévente ítélik oda  azoknak a projekteknek, ahol Európa legelőremutatóbb, leginkább környezettudatos épületeit húzzák fel, a hosszú távú cél pedig az, hogy a többi vállalkozás inspirációt merítsen a díjazottak ötleteiből, és egyre több zöld épület legyen a világon.

Eiffel-Palace5

A bérelhető, 14500 négyzetméteres Eiffel Palace irodaház teljes felújítása 2014 március 20-án készült el, a díjat pedig azzal érdemelte ki, hogy lenyűgöző energiahatékonysági programot működtet, a melegvizet napkollektorok segítségével állítják elő, de az elektromos autókat is fel lehet tölteni a fotovoltaikus panelek segítségével.

Eiffel-Palace3

Az épület egyik fala teljesen zöld kert, amit az esővíz öntöz, de ugyanezt a vizet használják a mosdók öblítéséhez is.
A világítás jelenlét- és mozgásérzékelős, és persze energiahatékony, ahogy az előre programozható liftek is azok. A hulladékot szelektíven gyűjtik, a tetőn is kert található, miközben a kerékpáros közlekedés elősegítsésére a garázsok szintjén biztonságos biciklitárolót építettek ki.

Eiffel-Palace2

Forrás: Eiffelpalace