Minden drogot legalizáltatna az ENSZ?

Sir Richard Branson, a Virgin zenecég és légitársaság  alapítója a Global Commission on Drug Policy nevű szervezet tagjaként betekintést nyert egy olyan ENSZ dokumentumba, amiben a drogok legalizálásáról tárgyalnak.

Az ENSZ a drogok dekriminalizálását ajánlja  a világ országainak – legalábbis Branson szerint, aki bennfentesként már látta a dokumentumot. Ez a hozzáállás teljesen eltér az ENSZ eddig képviselt irányzatától, Branson szerint:

“a dokumentum évtizedekre megváltoztathatja a világ drogstratégiáját, a kormányok számára a drog dekriminalizálását ajánlja az egyéni fogyasztóknál.”

Az új irányelveket várhatóan  hétvégén, egy Kuala Lumpurban rendezett ártalomcsökkentési fórumon ismertetik majd, de Branson azért beszélt róla a nyilvánosságnak, mert fél, hogy az ENSZ-nél végül nem lesz bátorságuk kiállni egy ekkora botrányt okozó döntéssel.

Branson véleménye szerint a függőknek rehablilitációra van szükségük, nem börtöncellára, ezért jelentene előrelépést, ha a személyi használatra szánt, kis mennyiségű kábítószer birtoklásáért nem ítélnék el a függőket.

Forrás: Telegraph