Az ország, ahol 2020-2030-ra eltűnhet a készpénz

Európában a svédek nyomtattak ki először bankjegyeket 1661-ben, a jövőben ők lehetnek az elsők, akiknél eltűnik. A svéd Royal Institute of Technology friss kutatása szerint ugyanis a bankkártya és a mobiltelefonos fizetés szinte teljesen átveszi a készpénz helyét a következő 10-20 évben.

Svédországban évről évre kevesebb pénz kering a forgalomban

A svédek már készülnek is rá, hogy ők lesznek az első olyan ország, ahol nem, vagy csak alig használnak majd készpénzt. Évről évre egyre kevesebb pénz kering a forgalomban, miközben a kártyás fizetés mellett pedig a mobiltelefonos fizetések száma is növekszik. Az Európai Központi Bank adatai szerint Svédországban már a sarki zöldségesnél is kártyával fizetnek, emiatt pedig bankautomata is alig van. Ez egyelőre csupán a nyugdíjasokat zavarja, akik nem használják a modern fizetőeszközöket, és ragaszkodnak a jól bevált fizetési módszerekhez.

Az államnak ez tiszta haszon

Természetesen teljesen nem is tüntetik el a készpénzt, hiszen az automatikus fizetőrendszerek összeomlásakor megállna az élet, de a készpénz mennyiségét a svédek, a dánok és az izraeliek is a minimálisra csökkentik a következő években. Bár elsőre furcsán hangzik, az állam tulajdonképpen jól jár, hiszen nem kell annyit költeniük a pénz nyomtatására.

Magyarországon a jegybank a készpénz gyártására éves szinte több milliárdot költ

Amit aztán külön pénzért szállítanak ki a bankfiókokba, a felesleget pedig el kell szállítaniuk. Ennek ellenére nálunk nem várható a svédekéhez hasonló ütemű visszafogottság, mert bár nő az online és telefonos vásárlások aránya, közel sem olyan mértékben, mint külföldön.

Forrás: KTH

via 24