Magyar idegenvezető került a világ legjobbjai közé

Személyre szabott túrákat kínál a turistáknak Szőke Zsuzsanna, aki nemrég felkerült a The Guardian című brit lapnak a világ legjobb idegenvezetőit felsoroló listájára.

“Hétköznapi emberekként igyekszem megszólítani a hozzám forduló turistákat”

– mondta el az MTI-nek az idegenvezető, aki többnyire angol és olykor spanyol nyelven magán- vagy kiscsoportos budapesti túrákat kínál. Hozzátette, nem tudja, hogyan került be a rangos lap összeállításába.

“A múltban többször is vezettem a lap két újságíróját, az egyikük visszatérő volt, mindig engem keresett”

– idézte fel, hozzáfűzve, hogy email-ben kapta meg utólag a megjelent cikkre mutató linket az újságírótól, aki azt írta, hogy nagyon elfoglalt volt, és ezért elfelejtett előre szólni a listáról.

“Nem gondolom azt, hogy különleges ember lennék, de az biztos, hogy nagyon szeretem a munkámat”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy minden egyes túrára, vendégre külön készülve, valóban személyre szabott túrákat igyekszik nyújtani. Egy-egy megkeresésnél érdeklődni szokott a turisták érdeklődéséről, munkájáról és életkoráról is, emellett mindig igyekszik kapcsolatot teremteni köztük és a mai Budapest, valamint annak lakói között.

Saját személyes kedvencének az olyan épületek – például a Palotanegyed vagy az egykori zsidónegyed építészeti különlegességeinek – megmutatását nevezte, amelyeket máshogy nem ismernének meg a turisták. Mint elmondta, nagyon népszerű a turisták körében Budapest második világháborús történelmének felfedezése, mivel többségük olyan országból és városból érkezik, amelyekre nem gyakoroltak ekkora hatást a harcok.

Szőke Zsuzsanna elmondta azt is, hogy egyelőre nem érzi a The Guardian listájának hatását, az újságíróktól eltekintve mindeddig nem keresték többen a megszokottnál. Úgy véli, hogy az általa is képviselt magánturizmus jelenleg még nem túltelített iparág, jelenleg a CurioCity elnevezésű új, személyre szabott túrákat kínáló vállalkozása elindításán dolgozik.