Egy kínai közgazdász szerint eljött az idő, amikor egy nőt két férfinak kellene feleségül venni

A becslések szerint 2020-ra 30 millió nőtlen férfi lesz Kínában. Egyre csak fiúgyermekek születnek – a hagyományok miatt a kislányokat gyakran abortálják – , második gyermek vállalását pedig nem teszik lehetővé a törvények. Így állt elő az a helyzet, miszerint már most sem jut elég nő az országban a családra vágyó férfiaknak.

Egy kínai közgazdász professzor, Xie Zuoshi a közgazdaságtan szabályai szerint oldaná meg a problémát

Szerinte legalizálni kell a poliandriát, azaz a többférjűséget, ami lehetővé teszi a szegényebb férfiaknak, hogy közösen vegyenek feleségül egy nőt. Ugyanúgy megy ez, mint az állatoknál: ha egy állatból kevés van, az drágább lesz, értékesebb, ezért csak azok szerezhetik meg, akik meg tudják fizetni. A prof szerint ugyanez történt Kínában a nőkkel is, viszont azt nem szabad hagyni, hogy a szegények emiatt ne juthassanak ugyanolyan esélyekkel feleséghez. Zuoshi szerint ez az elmélet már jó ideje gyakorlatként is működik egyes elszegényedett kínai falvakban.

“Nőkből kevés van, ezért sokat érnek. De mi lesz azokkal a szegényebb férfiakkal, akik ezt az értéket nem tudják kifizetni? Az egyik megoldás az, hogy több férfi összeáll és együtt vesznek feleségül egy nőt. Ez nem csak az én elborult ötletem, sok távoli kínai faluban már most is működik az a rendszer, hogy a fiútestvérek egy nőt vesznek feleségül, és boldogan élnek együtt” – írta le a blogjában Xie Zuoshi.

A feministák, emberi jogi aktivisták  nagyon erős kritikákat fogalmaztak meg

Szerintük eleve az állam felelős a kialakult helyzetért, hiszen azért hiányzik ennyi nő most, mert magzat korukban abortálták őket pont azért, mert lányok. Ezen nem segít az, ha árucikként, vagy személyes tulajdonként kezelik azokat, akik mégis felnevelkedtek. A professzor azonban nem rettent meg, és válaszolt a kritikákra: önzőnek és képmutatónak nevezve mindenkit, akinek nem tetszik korszakalkotó ötlete. Még utolsó lehetőségként a férfiak közti házasság legalizását nevezte meg…

Forrás: New York Times

via Index