Egyetemen tanítják: A nők tovább élnének és jobbak lennének az ágyban, ha megvalósulna a teljes egyenjogúság

Michael Kimmel, amerikai szociológus szerint ideje, hogy a férfiak megváltozott társadalmi szerepéről is szó essen, ezért ebben a témában tart előadásokat a New York-i Stony Brook egyetemen.

A hatvanas éveiben járó szociológus mindig is hiányolta a férfiak nemi szerepéről szóló tudományágat, ezért egész egyszerűen kitalálta magának a “férfi nem” tudományágát, magyarán arról tart előadást az egyetemen, milyen változásokon ment át a férfiak szerepe a 20. és a 21. század során. Az új egyetemi szakirány első hallgatói 2017-ben már átvehetik diplomájukat a New York-i Stony Brook egyetemen.

Kimmel szerint hasznos lenne a teljes egyenjogúság

Érdekes módon Michael Kimmel azt állítja, hogy mindenkinek hasznos lenne, ha a nők és a férfiak között valóban teljes lenne az egyenjogúság. Kimmel szerint a gazdasági szektor csak profitálni tudna abból, ha egyenlően kezelnénk a férfiakat és nőket, hiszen a dolgozó emberek jobban éreznék magukat, hatékonyabban dolgoznának, kevesebb ember hagyná el a munkahelyét.

kimmel

Kimmel szerint a gyerekek jobban teljesítenének az iskolában, a nők pedig felszabadultabban viselkednének a mindennapokban – és a hálószobában

A gyerekek jobban teljesítenének az iskolában

Ami pedig az emberek magánéletét illeti, mindenki boldogabb lenne, ha olyan közegben élhetne, ahol egyenlő értékű partnerként kezelik a nőket és a férfiakat. Kimmel ugyanis több olyan tudományos kutatás eredményét hozta fel az egyik TED-es előadásán, amelyek szerint azok a gyerekek, akik otthon is azt látják, hogy szüleik megosztják a nemi szerepeket – tehát mondjuk az apuka is főz otthon, vigyáz a gyerekekre, elmegy bevásárolni – sokkal jobban teljesítenek az iskolában, mint azok a társaik, akik a hagyományos női-férfi nemi szerepekkel konfrontálódnak otthon.

A nők tovább élnének és jobbak lennének az ágyban

De ennél sokkal többről van szó! Az ilyen egyenjogú kapcsolatokban élő nőknek rengeteget javul a közérzetük, nem lesznek depressziósak, nem betegszenek meg olyan gyakran – akár halálos kimenetelű betegségekben sem – , mint azok a nőtársaik, akiknek sajnos nem jutott olyan törődő partner, mint szerencsésebb nőtársaiknak. Hogy aztán a férfiakat se hagyja figyelmen kívül, az amerikai szociológus azt is megemlíti, hogy az egyenjogúságot nap mint nap megélő nők az ágyban is jobbak.

No persze minderről még nem lehetne egyetemi szakot indítani, Michael Kimmel azonban tudományos eredményekkel támasztja alá azokat az elméleteket, miszerint teljes lenne a világbéke, ha csupán képesek lennénk végre valahára a gyakorlatba is bevezetni azt, hogy mi, nők ugyanolyan jogokkal rendelkezünk, mint a férfiak.

Tulajdonképpen az emancipáció során valóban rengeteget fejlődött a világ, ma már sok apró, ugyanakkor fontos dolog nem jelent gondot a nőknek, amelyek csupán néhány évtizede még lehetetlennek tűntek. Ugyanakkor pontosan ezek a változások vezettek ahhoz, hogy a férfiaknak meg kell tanulniuk együtt élni az új szerepkörükkel, hiszen a nők szerepének változásával a férfiak szerepköre is teljesen átalakult.

“Ugyanolyan témakörben végzünk kutatómunkát a férfiak szerepéről, mintha nőkről lenne szó: a munkaerőpiac, a szexualitás és a család témája is felmerül az egyetemi kurzus során. Nem lehet szó a női egyenjogúságról mindaddig, amíg nem támogatjuk a férfiak egyenjogúságát” – állítja Michael Kimmel.

1915-ben (!) ez állt egy New York-i magazin címlapján: A férfiak feminizmusa. 2015-ben, 100 év elteltével ugyanaz állhatna a magazinok címlapján, ami akkor állt a főcím alatt: a feminizmus talán végre lehetővé teszi a férfiak számára, hogy szabadok lehessenek.

A férfiak érzelmi intelligenciája sokkal magasabb lett

Brigid Schulte, amerikai újságíró úgy nyilatkozott, hogy a modern nemi szerepek nagy mértékben felcserélődtek, manapság már nem ritka az sem, mikor a feleség megy vissza dolgozni, és az apuka marad otthon a csemetével.

A férfiak érzelmi intelligenciája is sokkal magasabb lett, mint mondjuk a szüleink generációjának volt. Könyvében – , melynek címe Overwhelmed – többek között erről is szót ejt, valamint arról is, mennyire nehéz mindkét nem képviselőinek a mai rohanó világban. Talán érthető tehát, hogy nagyon is szükség volt erre a “férfi nem” tudományágra, amit Michael Kimmel vezetett be New York-ban.

Forrás: El Pais

O. M.