Öt zseni, akit annak idején kicsaptak az iskolából

Nincs veszve semmi akkor sem, ha a gyerek nem teljesít jól a hagyományos iskolarendszerben: kapásból öt olyan történelmi hírességet is mutatunk, akiknek a szülei a fejüket fogva nézték csemetéik ellenőrzőjét, és szégyenkezve ismerték el: iskolát kell váltaniuk- írja a Múlt-Kor.

5152

Edgar Allan Poe, amikor még nem volt irodalmi legenda, 1830-ban a West Point Katonai Akadémia diákja volt. Előtte megpróbálkozott a Virginiai Egyetemel is, de szerencsejáték-függősége és alkoholizmusa miatt hatalmas adósságot halmozott fel, ezért állt be a hadseregbe, s leszerelése után ezért ment a katonai akadémiára. Poe családi viták miatt elhatározta, hogy egyszerűen kirúgatja magát a katonai akadémiáról is, nem jelent meg az órákon, a névsorolvasásokon, és a miséken sem, inkább a Benny Havens’ nevű kocsmában üldögélt. 1831 januárjában, 22 éves korában bocsátották el, kétszáz vétségnyi vajjal a füle mögött.

5155

Percy Bysshe Shelley-t azután lett az angol romantikus költészet egyik legnagyobb alakja, miután  polgárpukkasztó, megszállott szabadgondolkodó viselkedése miatt kirúgták az Oxfordi Egyetemről – Isten létezése ellen sorakoztatott fel érveket. Az iromány miatt Shelley családjával is végleg összeveszett, majd megszöktetve egy 16 éves lányt, felcsapott költőnek.

5156

A kezdetekben Dalí sem szürrealista festményeiről volt híres, hanem a madridi San Fernando Királyi Szépművészeti Akadémia legrosszabb növendékeként is. Úgy érezte, az idős professzoroktól semmit sem tanulhat, majd 1923-ban az intézmény felvételi politikája elleni megmozdulás élére állt, ekkor kirúgták, majd egy év múlva, mikor visszatért, újra elbocsátották. Talán mondanunk sem kell, hogy a professzorok hozzáértését kérdőjelezte meg. Ezután Dalí elmerült a párizsi művészvilágban, és elindult a hírnév felé vezető úton.

5154

Marlon Brando is balhés diák volt, a feljegyzések szerint egy alkalommal motorral száguldozott az illinois-i Libertyville-ben található középiskolájában. Rossz tanuló volt, inkább az iskola mellé járt, és nagyon gyakran állt az igazgató irodájában. 1941-ben petárdák használata miatt rúgták végül ki az iskolából, majd ugyanezt megismételte a minnesotai Stattuck Katonai Akadémiával is, mielőtt színésznek állt volna.

5153

Mussolini “hatékony” olasz fasiszta diktátor volt, akit kissé túlzás lenne zseninek nevezni, ám iskolai kalandjai miatt érdemes beszámolni történetéről. A fiú általános iskolában állandóan megfélemlítette társait, lopott tőlük, és nem tisztelte tanárait. A kilencéves fiút ezután szülei egy szigorú katolikus bentlakásos iskolába küldték, de kirúgták, miután egy bicskával belevágott egyik diáktársa kezébe, és tintatartót vágott egy őt fegyelmező paphoz. Még egy iskolában bontotta a rendet, mielőtt  1901-ben tanítói (!) diplomát kapott, diákjaitól „A zsarnok” megtisztelő becenevet víva ki.

Forrás: Múlt-Kor