Érdekes múlttal rendelkezik Kanada új, sármos miniszterelnöke

Kanadában október 19-én új miniszterelnököt választott az ország. Justin Trudeau nemcsak szemtelenül fiatal, de érdekes is, már ami az életútját jelenti.

Ilyen jóképű miniszterelnököt már rég nem lehetett látni a politikai porondon. De nem ez a legérdekesebb Justin Trudeau személyében. Először is, a 43 évével ő a második legfiatalabb miniszterlnök Kanadában, másodszor pedig édesapja, Pierre Trudeau 16 éven át volt Kanada miniszterelnöke, és igen nagy népszerűségnek örvendett. Harmadszor pedig mielőtt politikai pályára került, volt bungee-jumping oktató, bokszoló, és gyermekkorában látta a kislány Diana hercegnőt a kertben fürdőruhában szaladgálni.

trudeau4

Fotó: Twitter/Justin Trudeau

Justin Trudeau édesapja, Pierre Trudeau 16 éven keresztül volt Kanada miniszterelnöke. Két öccsének és neki tulajdonképpen második otthona volt a parlament. A fiatal miniszterelnök felesége, Sophie Gregoire is közismert személyiség, egy kanadai tévécsatornánál műsorvezető.

Justin Trudeau-nak fölöttébb érdekes politikai programja van

Több menekültet kíván befogadni, mint elődje, valamint a szavazati rendet is szeretné megreformálni. Valószínűleg a jéghoki is napirendi pont lesz a parlamentben. Sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor bejelentette, hogy megpróbálja legalizálni a marihuánát az országban.

A “Trudeau-mánia”

Justin Trudeau 43 éves, a második legfiatalabb miniszterelnök Kanada történelmében. Apja, Pierre Trudeau, az ország tizenötödik miniszterelnöke óriási népszerűségnek örvendett a választók körében, az őt övező csodálatot “Trudeau-mániának” nevezték.

Pierre Trudeau – szokatlan módon – agglegényként lett Kanada első embere, majd Barbra Streisand színésznővel volt viharos kapcsolata. Feleségét, Margaret Sinclairt teljes titokban vette el 1971-ben, három fiuk született, de 1977-ben külön költöztek az asszony bipoláris depressziója és a kormányfő munkamániája miatt.

A kis Justin gyermekkorában olyan politikai legendákkal találkozott, mint Ronald Reagan és Margaret Thatcher. Önéletrajzában megemlítette azt is, amikor éppen a kertben játszott, és elment mellette a fürdőruhás Diana hercegnő. Elképzelhető, hogy egy nap majd Justin Trudeau kisfia, Xavier is édesapja és nagyapja nyomdokaiba lépve szintén kanadai miniszterelnök lesz.

Justin Trudeau nem készült politikusnak

Trudeau tanárként, bungee jumping oktatóként és rádiós műsorvezetőként dolgozott, emellett bokszolóként is ismert volt. A bal vállán található egy tetoválás, ami a földgolyót ábrázolja. A politikától egészen 2000-ig távol maradt, akkor azonban olyan emlékezetes beszédet mondott édesapja temetésén, hogy hirtelen a reflektorfényben találta magát. Ennek ellenére azonban csak nyolc évvel később került be a parlamentbe.

trudeau2

Trudeau, mint Superman apuka a gyerekekkel (Fotó: Twitter/Justin Trudeau)

A fiatal miniszterelnök nem mentes a botrányoktól sem: 2013-ban például  egy jótékonysági rendezvényen vetkőzős számmal szórakoztatta a közönséget – amivel majdnem 2000 dollár támogatást szerzett az egészségügyi szervezetnek.

Forrás: Origo, techinsider.io

O. M.