Hátborzongató videó arról, mit érez az ember halál közben

Az Amerikai Vegyész Társaság egy videóban pontosan elmagyarázza, mi történik halálunk közben: a félelemért és a fájdalomért felelős agyi területek működését mutatják meg egy hátborzongató videóban.

Agyunk a halál közelében hiperérzékennyé és nagyon aktívvá teszi egész testünket. A vegyész társaság szerint az agy felől érkezik egy utolsó, extra lökés, mielőtt végleg elhagynánk ezt a világot.

Amennyiben támadás ér bennünket, és emiatt halunk meg, a fenyegetettség pillanatában  agyunk azon területe aktiválódik, ami nagyon érzékeny a stresszre, így erős félelem önti el testünket, majd jön egy nagy adag adrenalin, és készek vagyunk elfutni, támadni, vagy bármit tenni túlélésünkért. A pulzusszám megemelkedik, az érzékek kiélesednek, hatalmas mennyiségű energia áll rendelkezésünkre.

Azonban, az is lehet, hogy az áldozat annyira megijed, hogy lebénul vagy “lefagy”, azaz képtelen meneküléssel reagálni a támadásra. Ennek két magyarázata lehet: az egyik az agy túlterheltsége, a másik az ősi meglapulás, azaz elbújás az életünket fenyegető veszély elől. Ha sem a menekülés, sem az elbújás nem jön össze, agyunk amygdala nevű területe lesz nagyon aktív, és sikítunk. Ez a hang teljesen eltér a beszédünktől, hiszen másik agyi terület aktiválódik hozzá. Ez az ösztönös sikítás nemcsak saját riadalmunk kifejeződése, de akár meg is riaszthatja a támadót, vagy esetleg szemtanúkat, akik segíthetnek.

Ha ez sem segít, és a támadás bekövetkezik, akkor idegsejtjeink nagy mértékű fájdalmat közvetítenek az agyba az életünket elvevő fizikai behatás miatt, ezek a thalamusban összpontosulva olyan parancsot adnak, ami szerint bármit tegyünk meg, hogy ez a fájdalom ne ismétlődjön meg újra.

Eközben azonban már haldoklunk, a klinikai halál állapotába kerülünk,  agyunk pedig még egy utolsó aktivitáshullámot indít el, sokak szerint ez okozhatja a halálközeli élményeket.

Forrás: Dailymail