Létezik egy szépségverseny, ahol nem bikiniben és magassarkúban kell pózolni, hanem birkát nyúzni és belezni

Létezik egy szépségverseny, ahol nem fürdőruhában pózolnak a lányok, nem a magasságot és a mosolyt értékelik, hanem a birkabelezésben szerzett tapasztalatokat.

Győzelem

Győzelem

A navajo indián törzs legszebb lányainak nem elég szépnek lenniük, ha nem elég ügyesek azokban a ház körüli munkákban, amit családjuk mellett kell  elvégezniük, esélyük sincs. Magassarkúban nehéz elvágni egy birka torkát, ezért praktikus cipőkben, selyem, bársony ruhákban, türkiz ékszerekben folyik a verseny a hatalmas sátorban, jön a nyúzás, a belezés, a tisztítás, a tetem negyedelése.

missnavajo_1_custom-33f7556dedd3b833c53ec6d105d8c711ad7cf04b-s400-c85

Mindeközben a bírák körbejárják az eseményeket, pontoznak, és olyan kérdéseket tesznek fel hirtelen, mint hogy “Mit csináksz a birka fejével?” Aki angolul válaszol a navajo nyelv helyett, már ne is számítson koronára. A királynőnek tisztelnie kell a hagyományokat, hiszen az egész nemzetet kell képviselnie.

Érdekesség, hogy a legtöbb navajo ember angolul beszél, mert szüleik közül csak kevesen ismerik már az ősi nyelvet, és a gyerekeket bentlakásos, angol nyelvű iskolákba járatták. A navajo nyelv azonban része a navajo identitásnak, büszkeségnek, történelemnek, összetartozásnak, így nem nyerhet az, aki ha másképp nem is, nagyszüleitől nem tanulta meg jóval a verseny előtt.

Miss-Navajo-Nation-Contestants-11

“Ha nem tudod, ki vagy, nem tudod, hová tartasz. Ha nem tudod, hová tartasz, elvesztél” – hangsúlyozta az egyik versenyző nagymamája.

Miss-Navajo-Nation-Contestants-2015

A navajók nevüket az 1600-as években, az arra járó spanyo hódítóktól kapták, a szó jelentése eredetileg termőföld. Az észak-amerikai bennszülött indián népcsoport korábban  a mai Új-Mexikó és Arizona állam területén élt, ám manapság már Észak-Arizona, Új-Mexikó és Dél-Utah magasföldjén laknak a Navaho Rezervátumban. Ők a legnagyobb lélekszámú bennszülött népcsoport az Egyesült Államokban.

Forrás: NPR, Messynessychic, Navajopeople