Bőrrák ABC – 5 jel, ami bőrrákra utal

Létezik egy úgynevezett Bőrrák ABC, ami segít eligazodni abban, hogy mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Az emberen megjelenő legtöbb anyajegy veszélytelen, de honnan vesszük észre, hogy egy kis elváltozás veszélyes-e? Ha a megváltozott anyajegyben megvannak a melanoma úgynevezett ABCDE jellemzői, bőrgyógyásszal ellenőrizendő, mert rákos lehet.

Mik ezek az elváltozások?

A mint Asszimetria:

A melanóma asszimetrikus, míg az anyajegy szabályos alakú. Azt kell megvizsgálni, hogy az anyajegy vagy egyéb kinövés egyik fele egyezik-e a másikkal. Rajzoljunk a közepére képzeletbeli vonalat és állapítsuk meg, hogy egyforma-e a két fele. Ha nem, akkor mindenképp nézessük meg egy bőrgyógyásszal.

B mint Border – Határvonal: Szabálytalan szélek

A melanómának nemcsak a szélei szabálytalanok, hanem a felületük is bordás, kérges. Ha az anyajegy szélei, élei szabálytalanok, homályosak, egyenetlenek vagy durvák, szintén mutassuk meg az orvosnak. A melanomás elváltozásoknak általában egyenetlen széleik vannak.

C mint Color – Inhomogén színintenzitás:

A közönséges anyajegy egyszínű, így mindenképp figyeljünk arra, ha az anyajegyben több szín illetve árnyalat jelenik meg, pl. barna, fekete, kék, fehér vagy vörös. A normális anyajegyek egy színből állnak. A sokszínűek esetében, illetve ha az anyajegy világosabb és sötétebb részekből áll, orvosi ellenőrzés szükséges.

D mint Diameter – Nagyobb méret, átmérő:

A melanóma általában (de nem minden esetben!) nagyobb kiterjedésű, mint egy anyajegy. Ha az anyajegy nagyobb méretű, mint egy ceruza végén levő radír, bőrgyógyásszal meg kell nézetni.

E mint Evolving: Kiterjedés, növekedés:

A szemölcs vagy anyajegy, amely fejlődik, csökken vagy egyre nagyobb, változik a színe, viszketni kezd vagy netán vérzik, gyorsan orvosi ellenőrzésre szorul. Akkor is, ha új része fejlődik ki vagy egy része kiemelkedik. A melanoma elváltozások gyakran változnak a külsejüket tekintve.

borrak_abc