Óriási csalással vádolják Amerika legfiatalabb dollármilliomosát

Elizabeth Holmes 31 éves korára lett dollármilliárdos, karitatív munkája, orvosi-diagnosztikai felfedezései, találmányai miatt az új Steve Jobsnak kiáltották ki. Az amerikai álom azonban véget ért: a fiatal nőt most azzal gyanúsítják, hogy eredményeit meghamisította, az ötletet pedig más orvosi diagnosztikai cégektől lopta.

getty_493352654_200013332000928054_69852

Holmes itt még boldogan mesél eredményeiről

A startup, ami eddig mindenkit lenyűgözött, és amelyet 900 millárd dollárra értékeltek

Ahogy azt korábban megírtuk, Elizabeth Holmes egy speciális vérvizsgálati módszer kifejlesztésével lépett feltaláló nagyapja nyomdokaiba. A Stanfordon korábban kémiát hallgató lány egy olyan tapaszt talált fel, ami elemzi a betegek vérét, adagolni képes a gyógyszereket, az adatokat pedig mobilra továbbítja. Az ötletre építette fel startup-ját a Szilícium-völgyben, majd ezek után olyan módszert fejlesztett,  amely egyetlen csepp vérből, fájdalommentesen, alig néhány óra alatt, a jelenlegi vizsgálati módszer árának töredékéért képes információkkal szolgálni az orvosok számára. Elizabeth nagyon is hitelesnek tűnt, napi 16 órát dolgozott, egészséges étrenden élt. Theranos nevű cége felkeltette a figyelmét az USA legnagyobb patikaláncának is, Barack Obama kitüntette, a Forbes beválasztotta a legjelentősebb 400 startupper közé, emellett a lány nevéhez 18 amerikai, 66 nem amerikai szabadalom fűződik.

A vérelemző tapasz körül egy leleplező cikk után óriási botrány alakult ki

Most kezdték volna az eszköz sorozatgyártását, erre a Wall Street Journal leleplező cikke szerint a cég saját diagnosztikai eszköze – a herpesz kivételével – valójában semmilyen betegséget nem tud kimutatni a vérből. Amit mégis, azt olyan tudás és eszközök alapján teszi, ami valójában más orvosi cégek szabadalma.

A GlaxoSmithKline gyógyszergyártó minden együttműködést megszakított a céggel, az amerikai egészségügyi hivatal vizsgálatot indított, amely során kiderült, hogy a vállalkozás “nem ellenőrzött módon” működik. A Theranos startup cég – amely végig tagadta a vádakat – ennek hatására leállította kísérleti projektjeit.

A legérdekesebb az egész történetben, hogy Elizabeth Holmes startupját 9 milliárd dollárra értékelték korábban (Holmes ennek a fele részében tulajdonos, tehát 4,5 milliárd dollár ebből a részesedése), miközben a cég és az ígéretes találmány egyetlen dollár bevételt sem termelt. S hiába nem volt eddig bevétele a cégnek,  a jelentős befektetők miatt mégis többre értékelték, mint az évi 7,4 milliárd dolláros bevétel mellett, 600 millió dolláros nyereséget termelő Quest Diagnostics-ot.

Forrás: Inc

via 24.hu