Időutazás egy kelet-német panellakásban

Október elején ünnepelték Németország újraegyesülésének 27. évfordulóját. Azt hihetnénk, már senki sem emlékszik rá arrafelé, milyen is volt régen a szocializmus. Ez azonban nem így van. A múlt rendszer a mai napig jelen van Kelet-Németországban és persze Berlinben is.

A németek a múltból is meg tudják csinálni a szerencséjüket

Berlinben egymást érik az irodák, ahol Trabantot lehet bérelni, ha valaki nosztalgiára vágyik, vagy esetleg annyira fiatal még, hogy nem is emlékezhet már arra, milyen is volt annak idején a kétütemű, majd később négyütemű járgányban furikázni.

De nem csak Trabantot lehet bérelni, akár sofőrrel együtt, pláne ha az automata sebességváltóhoz szokott a Berlinbe tévedt turista; hanem a szó szoros értelmében egy időutazásra is be lehet fizetni a régi Kelet-Berlinben: meg lehet látogatni egy múzeumnak berendezett régi kelet-német panellakást is.

m8

Persze mindez csak egy pár óra erejéig lehetséges, hiszen az időutazás se tarthat örökké

Vasárnaponként 14:00 és 16:00 óra között ugyanis a Hellersdorfstraße 179-be látogatva idegenvezető segítségével megtekinthető a a külön erre a célre berendezett úgynevezett “múzeumlakás”. Van itt minden, ami nekünk, magyaroknak biztosan ismerős lenne. Sötétkék üveggel borított erkély, kisszoba, nagyszoba, sőt, még egy hálószoba is van, ami valljuk be, nálunk már ritkaságszámba ment a 80-as években.

A bútorok mind eredetiek, de ez még nem minden: még a szocializmusból származó tipikus német nyelvű olvasmányokból is raktak ki egyet-kettőt mutatóba. A konyhában kelet-német pezsgő is található, a híres Rotkäppchen (Piroska) márkájú ital. A múzeum érdekességét már csak az fokozza, hogy a panellakásokat a mai napig lakják.

Még a szomszédokat is ugyanúgy lehet hallani, mint nálunk a panelban.

A 61 m²-es lakásért annak idején 109 (kelet-)német márkát kellett leperkálni, ami mintegy 55 eurónak, azaz 16.500 Ft-nak felelne meg napjainkban. Az akkori átlagfizetés 1200 márka volt (600€, tehát 180.000Ft). A lakás 18 óra lefolyása alatt készült el, és maga a panelház szintén rekordsebességgel, mindössze 110 nap alatt lett készen.

Forrás: Top 10 Berlin

Fotó: DDR Museum

O. M.