Kiderült, hogy rosszul tudtunk mindent a születési sorrend fontosságáról

Már lassan száz éve, hogy azzal traktálnak minket, nagyon is számít, hogy a szüleink első- vagy másodszülött gyermeke vagyunk-e. Nos, az idén ennek az elméletnek az ellenkezőjét bizonyították be egy forradalmi felméréssel.

Mit tudtunk eddig?

Sigmund Freud munkatársának, Alfred W. Adlernek köszönhetjük azt az elméletet a születési sorrendről, miszerint:

1. az elsőszülöttek a hataloméhes konzervatívok,
2. a másodszülöttek a versengők,
3. míg a harmadszülöttek a kizsákmányoltak és lusták.

Pszichológusok ezrei írtak a témában tanácsadó könyveket azoknak a szülőknek, akik semmit sem akartak elrontani gyermekük nevelése kapcsán. Most azonban kiderült, hogy végig feleslegesen aggódtak, hiszen tualjonképpen egyáltalán nem számít, ki mikor, milyen sorrendben született a családba.

A Washington Post arról számolt be, hogy a felmérés már csak azért is forradalmi, mert most először vizsgáltak meg ilyen sok fiatalt egyszerre: összesen 377.000 középiskolai diákot kértek fel arra, hogy részt vegyen a személyiségteszten, melyet aztán a Journal of Research in Personality magazin közölt le.

Valójában egyetlen mérvadó különbség létezik

Különbséget a mostani kutatás során is találtak a testvérek személyisége között, de csak egyetlen egy mérvadó volt: az elsőszülöttek sokkal nagyobb arányban voltak extrovertáltak (kifelé forduló, magabiztos személyiségek), mint az utánuk következő testvéreik. Illetve azt találták, hogy az elsőszülötteknek általában egyetlen egy ponttal magasabb volt az IQ-juk, mint mondjuk a másodszülötteknek, de ez jelentéktelen különbség ahhoz képest, amit eddig állítottak a pszichológusok.

A gyerekek születési sorrendjének régi elmélete azért sem állja meg a helyét, mert gyakori az újraházasodás

A családban elfoglalt szerep fontossága annyira beivódott a köztudatba, hogy biztosan jó pár évbe beletelik majd, mire el merjük majd hinni, hogy valóban forradalmi eredményről van itt szó. Ha körülnézük, szinte nem is látunk már olyan családi szerepet, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A szülők első házasságából, második esetleg harmadik házasságából, aztán házasságon kívül született gyermekeinek családban betöltött szerepét már nem lehet azzal a régi elmélettel leírni, amit eddig használtak a pszichológiában.

A mostani felmérés során nem csak a születési sorrendet vették figyelembe, hanem a család nagyságát, a szülők társadalmi helyzetét, valamint a család felépítését és a személyek életkorát és nemét is.

Forrás: The Washington Post

O. M.