Már ez is lehetséges: Így lebegtetnek és mozgatnak vízcseppeket a levegőben a tudósok

Az utóbbi években egyre elterjedtebb az akusztikus levitáció módszer, amely során hangnyomás segítségével semlegesítik a gravitáció hatását. Mivel a hangot mondjuk egy videón nem látjuk, egészen úgy tűnik, mintha a tárgyak maguktól lebegnének.

A tudósok általában hangszórók segítségével hoznak létre állóhullámot, ennek rezgési csomópontjaiban a hangnyomás semlegesíti a gravitáció hatását, így a tárgyak, sőt, még a folyadékok is lebegnek. Minél nagyobb a hangnyomás, annál nehezebb tárgyat is lebegtetni lehet, ezért elviekben akár igen nagy tömegű dolgokat is képesek lehetünk “megemelni”. Ezt a levitációs technológiát már az űrkutatásban szimulációkban, illetve gyógyszerkísérleteknél is használják, ahol így a szer nem érintkezik még a tárolóedénnyel sem.

Egy tokiói kutatócsoport tagjai az általuk alkalmazott ultrahanghullámokat alkalmazva három dimenzióban képesek műanyag-, fa- és fémdarabokat, illetve vízcseppeket lebegtetni, és mozgatni. A hangszórók sorát helyezték el egymással szemben, ezeket pedig úgy irányítják, hogy a közösen létrehozott rezgési csomópontok az előre megszabott mozgási iránynak megfelelő módon helyeződjenek át.

Forrás: Phys