Úgy kellett meghalnia, hogy soha sem ismerte meg a nők titkát – A 6 legfontosabb nő Freud életében

Egészen 2016. június 12-éig látható az a bécsi kiállítás, ami Sigmund Freudról és az életében fontos szerepet betöltő nőkről szól.

Freudnak úgy kellett meghalnia 1939-ben Angliában, hogy soha sem ismerte meg a nők titkát. Egész biztosan nem ő volt az egyetlen, akinek gondot okozott megértenie a nők gondolkodásmódját. Az azonban tény, hogy a nők nélkül Sigmund Freud sosem tehetett volna le annyit az asztalra a pszichológia terén, mint ami ugyebár köztudott. A nők voltak azok, akik nem csak családjában, hanem a praxisában is nap mint nap körülvették az akkor még kevésbé ismert pszichiátert.

Elsősorban hat asszonyról szól az a bécsi kiállítás, ami október 16-án nyílt a bécsi Berggasse 19-ben, Freud korábbi rendelőjének és magánlakásának színhelyén. A látogatót érdekes látvány fogadja a lépcsőházba betérve, hiszen a korábbi magánlakás ajtaja zárva van, mintha még mindig Sigmund Freud lenne az, aki ajtót nyitna nekünk, mikor becsengetünk hozzá. Aztán mikor már ajtót nyitottak a múzeum dolgozói, ugyanaz a látvány fogadja a látogatót, mint a lelki békére vágyó pácienseket majd’ 100 évvel ezelőtt.

A múzeum igazgatója Monika Pessler külön gondoskodott arról, hogy az időszakos kiállításon még a tapéta is ugyanolyan legyen, mint Freud idejében volt.

Akkoriban hat nő volt az, akik szinte egymás kezébe adták a kilincset Freud rendelőjében.

1. Anna Freud

A neves pszichológus lánya, aki úgyszintén pszichológus lett, elsősorban a gyermekpszichológia terén kutatott.

anna

Anna Freud

2. Lou Andreas-Salomé

A nő, aki a híres szeretői miatt híresült el. Többek között Nietzsche is viszonyt folytatott vele. A közhiedelemmel ellentétben azonban már azelőtt érdekelte a nők szexualitása és önállósága, még mielőtt találkozott volna a pszichoanalízis fogalmával.

salomé

Lou Andreas-Salomé

3. Marie Bonaparte

Noha paciense volt Freudnak, de saját maga is végzett kísérleteket és tudományos felméréseket.

bonaparte

Marie Bonaparte

4. Emma Eckstein

Az ő nevéhez fűződik a jelenlegi bécsi kiállítás védőneve: „Ez tehát az erősebb nem.” Sigmund Freud és barátja, Wilhelm Fließ levelezéséből kitűnik, hogy ezzel a mondattal köszöntötte Emma Eckstein Freudot, mikor az meglátogatta a kórházban, és Freud majdnem elájult a döbbenettől, amit Emma Eckstein vérrel borított arca nyújtott számára. Azt a múzeumlátogatóknak kell eldöntenie, hogy Emma Eckstein ironikusan gondolta-e ezt Freudról, vagy pedig inkább a nőkre hivatkozott úgy, mint az erősebb nem.

Emma_eckstein

Emma Eckstein

Freud barátja plasztikai sebész volt, és véletlenül benne felejtett egy kötszert Emma Eckstein orrában, mikor operálta, majd mikor újra felnyitották a sebet, a vérzés sehogy sem akart elállni. Freud tudatában volt annak, hogy barátja óriási hibát követett el. A hölgy azonban sokkal erősebben viselte a meghurcoltatásokat, mint az orvos, aki meglátogatta.

5. Sabina Spielrein

Akkoriban volt paciense Freudnak, mikor az a nők hisztériájáról végzett kutatómunkát. Sabine Spielrein nem hogy meggyógyult, de maga is végzett aztán pszichoanalízist.

sabina

Sabina Spielrein

6. Helene Deutsch

Annyira hűen követte Freud elméleteit, hogy mások csak úgy nevezték őt: “Freud kollaboratőre”.

helene

Helene Deutsch

Forrás: Wien.info 

O. M.