Azért halt meg az AIDS-es férfi, mert a benne élő galandféreg rákot kapott

Az még hagyján, hogy az AIDS legyengíti a beteg immunrendszerét, emiatt gyakrabban kap el fertőzéseket, amik könnyen végzetessé válhatnak. De hogy kerül egy betegbe féreg, és az hogy kaphat rákot? Végső soron pedig: hogy okozhatja ez az adott ember halálát?

Egy 41 éves kolumbiai férfi nemrég halt meg tüdőrákban. Igen ám, de a benne növekvő tumor nem az ő szöveteiből jött létre, hanem a benne csendben éldegélő galandféregéből, aki valamilyen oknál fogva rákos lett, és vitte magával a halálba a gazdatestet is. A lázas, köhögő, legyengült férfi tüdejéből vett szövetminta rákos volt ugyan, de nem emberi sejteket, hanem annál tízszer kisebb  féreg-sejteket tartalmazott.

Az orvosok amellett, hogy átérzik a tragédiát, el vannak képedve:

“Lenyűgöző, hogy új típusú betegséget találtunk: galandférgek, amik egy emberben nőnek, rákot kapnak, ami terjed az emberben, és daganatokat okoz”

– mondta Atis Muehlenbachs a  Centers for Disease Control and Prevention’s Infectious Diseases Pathology Branch (IDPB) patológusa.

A furcsa állapot azért is jöhetett létre, mert az AIDS-es beteg immunrendszere nem működött megfelelően, ezért a féreg úgy volt képes növekedni – rákjával együtt -, hogy a férfi szervezete csak gyenge immunválaszt adott rá. Ez a két, viszonylag ritka dolog, a HIV-vírus és a galandféreg sok emberben van egyszerre jelen, így lehet, hogy nem ez az egyetlen ilyen eset.

Forrás: LiveScience

via Index