Egy világhírű énekesnő, akinek kétszer kellett megküzdenie a mellrákkal – Most erősebb, mint valaha

Kicsi a bors, de erős – mondhatnánk a 156 centis világhírű énekesnőről, Anastaciáról, aki világszerte több mint 300 millió albumot adott el, és már másodjára győzte le a rákos daganatot. 

Eredeti nevén Anastacia Lyn Newkirk elképzelhető, hogy szakmát tévesztett, és jobban tette volna, ha kabarészínésznek megy, mert úgy beszél a betegségéről, mintha az csak egy fura vicc lenne – talán védekező mechanizmus ez nála. Életmentő melleltávolító műtétje kapcsán például bemutatta az “ikreit” – ahogy ő fogalmazott-, a 2013-ban szerzett új melleit, amelyeket mindössze pár nappal azután kapott meg, hogy Angelina Jolie bejelentette a saját, megelőzési célból végzett melleltávolító műtétjének a hírét.

“Mikor hallottam Angelina Jolie kettős melleltávolító műtétjéről, akkor nagyon megkönnyebbültem, hogy nem vagyok egyedül. Már feleslegessé vált, hogy jó magam is nyilatkozzam a témában. Angelina egy angyal a szememben.”

an_fb1

“Csak azért kerültem a zeneiiparba, mert mindig is szerettem diszkóban táncolni.  Aztán egy producer felfigyelt rám, és az ő unszolására elmentem egy meghallgatásra.” Fotó: Facebook/Anastacia

2013 februárjában Anastacia éppen világkörüli turnéra készült, mikor kiderült, hogy a tíz évvel korábbi rosszindulatú melldaganat kiújult. Az énekesnő bevallása szerint a második diagnózist már sokkal könnyebb volt megemésztenie, mint az elsőt, mert tisztában volt vele, hogy mi vár rá. Már semmi sem volt új és szokatlan a számára. A melleltávolító műtét pedig egy másodpercig sem volt kérdéses, hiszen már 2003-ban is azon gondolkodott, hogy megérné megcsinálni a műtétet, de akkor még azt remélte, sosem lesz rá szüksége. Végül másképpen alakult a sorsa.

Anastacia nagyon is jól tudja, hogy a rák más testrészén is újra kialakulhat. A zene és az éneklés rengeteget segített az életerős művésznőnek, hogy fel tudja dolgozni a betegségét. A “Broken wings” (Törött szárnyak) című számban például arról énekel, hogy a lapockáján lévő szárny mintázatú tetoválása alatt láthatóak még azok a műtéti hegek, ahonnan átültették a bőrt a melleltávolító műtét után.

an2

“Hihetetlen érzés volt visszatérnem a zenéhez. Az életet választottam” – nyilatkozta Anastacia a melleltávolítás kapcsán. Fotó: Facebook/Anastacia

Mivel a most 47 éves énekesnő már 12 éves kora óta szenved az úgynevezett Crohn-betegségben, ami az emésztőrendszert támadja meg, mindig is odafigyelt az étrendjére, de sosem vitte túlzásba a diétázást. Gyerekkorában egy 30 cm-es darabot kioperáltak a vékonybeléből, akkoriban tolószékbe is kényszerült. Mindig is tudta tehát, mit jelent az, betegnek lenni.

“Nem számít, hogy sovány vagyok-e vagy kövér, hiszen nem fotómodell vagyok, hanem énekes. Ha kétszer akkorára hízok, mint amilyen most vagyok, egész egyszerűen átrendezzük a színpadot.”

Elmondása szerint azonban az étrendnél sokkal fontosabb az ember lelki békéje, és az, hogy amennyire csak teheti, kerülje a stresszt. Fontosnak tartja, hogy ne csak a rák genetikai tényezőjéről essen szó, hanem arról is, amit mi magunk tehetünk ellene – ezt a nevét viselő alapítvány is sokat hangsúlyozza. Az énekesnő saját bevallása szerint talán már nem is élne, ha nem pozitívan állna hozzá a dolgokhoz és ha a legnehezebb pillanatokban nem hagyatkozhatna a humorérzékére.

A család, elsősorban az édesanyja és a nővére óriási támaszt jelentenek a számára. Mivel korábbi testőre és egyben férje, Wayne Newton három év házasság után 2010-ben elvált tőle, ukrán származású édesapja pedig még 12 éves korában otthagyta őket, csupán a család női tagjaira számíthat. A nővérével, Shawnnal rokon lelkek:  elválaszthatatlanok  egymástól mind a magánéletben, mint a munka terén.

“Jóban vagyunk a volt férjemmel, csak sosem beszélünk egymással. Nem véletlenül lett a volt férjem. De persze ha összefutnék vele az utcán, akkor azért megölelném.”

A “Left outside alone” című száma azt a gyerekkori traumát dolgozza fel, mikor édesapja egyik napról a másikra kilépett az életükből.

an_k

“Kiváltságnak érzem azt, hogy még képes vagyok turnézni.  Amíg csak tehetem, eleget teszek majd ennek a későn felfedezett szenvedélyemnek. Korábban nem voltam ennyire aktív a színpadon. Most már nincsenek gátlásaim.”  Fotó: Instagram/Anastacia

Érdekes módon csak azért vált énekessé 30 évesen, mert letagadta a korát. Az MTV akkori tehetségkutató show-jába kizárólag 18 és 29 év közötti hangokat kerestek.

“Kénytelen voltam füllenteni, különben esélyem se lett volna”- meséli Anastacia. “Ha megkérdezték, hány éves vagyok, én mindig visszakérdeztem, hogy ‘Mit számít a kor’?”

Anastacia jellegzetes hangja ugyanúgy része a róla alkotott képnek, mint a szemüvege. Annak ellenére, hogy az énekesnő már átesett egy lézeres szemműtéten, továbbra is szemüveget hord. 2016 tavaszára pedig azt tervezi, hogy piacra dobja a saját szemüvegmárkáját, mely a Blumarine cég neve alatt fog futni.

“Hatéves korom óta hordok szemüveget, eddig azt sem tudtam, milyen is az arcom valójában. Mindig is azt hittem, csinos kis orrom van, aztán a szemműtétem után majd hanyatt estem, mikor tükörbe néztem, és életemben először megláttam az orromat. Hát, nagyot kiáltottam meglepetésemben, az biztos!” – nyilatkozta a rá jellemző fanyar humorral.

Az énekesnő legújabb albuma, mely egy legnépszerűbb számaiból készült összeállítás, az Ultimate Collection címet viseli és november 6-án jelenik meg a Sony Music produkciójában.

Anastacia-UltimateCollection_PO

Anastacia: Ultimate Collection

“Fontosnak tartom, hogy a mai fiatal generáció tudja, létezik más gyerekkor is, mint az övéké, nem csak a közösségi oldalak fontosak az életben. Ha megkérdeznek a tizenéves rajongóim, hogy mit csináltam, mikor 12 éves voltam, rávágom, hogy görkorcsolyáztam. Teljesen szokványos gyerek voltam, édesanyám pedig elég szigorú anyuka volt.”

Forrás: Daily Mail

O. M.