Rejtélyes módon haltak meg a zöld ruhák miatt a nők 150 évvel ezelőtt

1861. november 20-án a 19 éves Matilda Scheurer “véletlen mérgezés” miatt halt meg egyik napról a másikra.

A korábban egészséges lány Mr. Bergeronnak dolgozott Londonban, és egy bizonyos zöld porral színezte a ruhákat és a fejdíszeket. Halála előtt Matilda  zöldet hányt, szeme fehérje is zöldbe fordult, utolsó óráit görcsök között töltötte.  Akkoriban még nem tudták, hogy a zöld por, amivel a fiatal lány dolgozott, a réz és arzén-dioxid keveréke mérgező, így ez okozta a halálát.

Matilda Scheurer halála előtt az orvosnak azt mondta, hogy bármire nézett, azt zöldnek látta, a boncoláskor pedig kiderült, hogy az arzén elérte a gyomrát, a máját és a tüdejét is. Később arra is fény derült, hogy már másfél éve voltak mérgezéses tünetei, így a lány halála – ha bárki felfigyelt volna a tünetekre -, megelőzhető lett volna.

1504350973034339145

Abban az üzemben többszáz dolgozó is érintkezett a szálló zöld porral, ami ugyan szép színt adott a ruháknak és a díszeknek, ám a benne lévő arzén szép lassan elérte a vele kapcsolatba kerülő emberek gyomrát, tüdejét, máját, és görcsöket, rohamokat, majd nem sokkal később halált okozott. Matilda Scheurer értelmetlen halála miatt nagy felbolydulás támadt, a zöld por után nyomozó aktivisták pedig fiatal, lesoványodott, sebes bőrű, illetve részlegesen vak lányokat találtak a munkahelyként használt padláson. A lányok természetesen nem tudták, hogy a zöld por, amivel dogoznak, mérgező.

Ezek után felkérték dr. A. W. Hoffmant, a világszerte ismert analitikus vegyészt, hogy vegyen mintát a női fejdíszeken található műlevelekből. A Times-ban The Dance of Death (A halál tánca) címmel publikált a vegyész a zöldre színezett fejékekről, ekkor derült ki, hogy egyetlen ékszer húsz ember megmérgezésére elég zöld port tartalmazott, egy zöld színű estélyi ruha pedig közel 60 grammnyi arzént tartalmazott, így halálos veszélyt jelentett nemcsak viselőjére, de az udvarlók seregére is. A British Medical Journal azt írta, hogy a zöld ruha viselője csupán a szoknyáján elegendő mérget visel ahhoz, hogy megölje az összes udvarlóját, akikkel a bálteremben találkozik.

1862-es-illusztráció-a-zöld-ruhával-kapcsolatban-a-halálos-táncról

1862-es-illusztráció a zöld-ruhával kapcsolatban, a kép címe: A halálos valcer

Franciaországban Ange-Gabriel-Maxime Vernois vizsgálta meg a kalap- és fejdíszkészítő műhelyekben uralkodó állapotokat. Még le is rajzolta, hogy miként torzította el a zöld por a dolgozók kezeit és egyéb testrészeit. Vernois szerint a legnagyobb gond az volt, hogy nemcsak belélegezték az arzént, de a körömrágás miatt meg is ették, a ruhájukon pedig haza is vitték.

Akkoriban éves szinten  – minden tiltás ellenére – többszáz tonnányi arzénport használtak fel az emberek, pedig az aktivisták igyekeztek mindenkit figyelmeztetni a veszélyeire.

Forrás: Jezebel

via Divany.hu