Lebilincselő videó: Így változott a férfi szépségideál 100 év alatt

Nem csak a nők, hanem bizony a férfiak is hiú teremtmények, és ahogy változnak a trendek, úgy változnak a férfi szépségideálok is.

Láttunk már videót arról, hogyan változott a női szépség 3000 éven keresztül, s most a Washingtoni Egyetem antropológusa, Chris Chan vette a fejébe, hogy egy közel másfél perces videóval be tudja mutatni, hogyan változott a férfiak arca az elmúlt 100 év során.

A projektet egy 23 éves modell, Samuel Orson segítségével sikerült megvalósítani, aki mindvégig maszk és paróka nélkül szerepel a filmben. Samuel tehát kizárólag saját haját, bajuszát és szakállát áldozta fel a szépség oltárán a videó kedvéért. Ebből következik, hogy a felvétel nem időrendi sorrendben készült, hiszen a hosszú hajtól haladtak a legrövidebb felé.

A filmben nem csak a változó divat, hanem a különböző történelmi korok szelleme is jelen van. A 70-es években például a hippiknél a vad, lázadó hangulatot mi mással lehetett volna jobban felszínre hozni, mint a hosszú hajjal és a borotválatlan arccal. Ugyanakkor a 2000-es években inkább a visszafogottság, az üzleti életben megkívánt rend uralta a kor szellemét, amit a férfiak divatja is követett az ápolt, frissen borotvált arccal.

A videót a Movember mozgalom is támogatta, amely arról híres, hogy a mozgalom tagjai a prosztata-szűrővizsgálat fontosságára kívánják felhívni a férfiak figyelmét. A mozgalom támogatói novemberben egyáltalán nem borotválkoznak. A Movember jelképe a bajusz, de persze általában nem csak bajuszt, hanem szakállt is növesztenek ilyenkor az akcióban részt vevő férfiak.

O. M.