Havonta 250 ezer forintos alapjövedelmet kapna minden finn, állampolgári jogon

A finn kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A szakértők körében vitatott juttatás – amely kiváltja az összes többi szociális támogatást – a tervek szerint havi 800 euró lehet.

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást – írta meg a Propeller.hu a Bloombergre hivatkozva. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás. A KELA a jövő év novemberére állhat elő végleges javaslatával – a nagy kérdés az, hogy mit engedhet meg magának Finnország, amely a stabilitás látszata ellenére Európa ingatag gazdaságai közé tartozik.

A 800 eurós alapjövedelem az évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna az 5,4 milliós országban, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.