Az tudjuk, mit tesz a herpesz a szánkkal, de vajon mit művel az agyunkkal?

A herpesz vírus látható tüneteket okoz az arcon: kellemetlen seb keletkezik a szánkon, amit kenegethetünk és rejtegethetünk, amíg el nem múlik. De vajon mit művel más testrészeinkkel, amit nem látunk? 

A herpesz vírusnak csak egyszer kell bejutnia az emberi szervezetbe, örökre ott marad kitörölhetetlenül, s alvó állapotban rejtőzik a neuronjainkban. Egyes esetekben azonban – például legyengült immunrendszer esetén, vagy gyermekeknél – agykárosodást is okozhat. Fejfájás, láz, szédülés, hányás, zavart tudat figyelmeztethet a herpesz okozta agyvelőgyulladásra, amit az orvosok is nehezen ismernek fel.

kép-az-agyról

Nagyon gyors lefolyású betegség, ami kómához, kezeletlenül pedig halálhoz vezethet, mivel a vírus a megtámadott agyterületek vérzését, elhalását okozhatja. Még ha meg is gyógyítják a beteget, az elhalt agyterületek véglegesen úgy maradnak – például egy életre tönkremehet a beszédközpont.

Emellett a herpesz vírus az agyhoz érve  blokkolhatja a memória működését is, ezzel memória- vagy elmezavart, de akár Alzheimer-kórt is kiválthat – legalábbis dr. Ruth Itzhaki tanulmánya szerint.

Forrás: Iflscience