“A liberális nevelés megbukott” – A gyerekek erősebbek a szüleiknél egy gyermekpszichológus szerint

A liberális nevelés megbukott – állítja József István gyermekpszichológus, aki szerint ennek legfőbb jele az, hogy a gyerekek erősebbek lettek szüleiknél, és határok, korlátozások nélkül nőnek fel.

József István a Kaposvárimami családi és információs napján beszélt arról, milyen káros hatásai vannak annak, hogy a gyerekek egy része egyszerűen erősebb akaratú, és kitartóbb, mint a szülei, akik emiatt képtelenek határokat szabni, vagy betartatni bármilyen szabályt. A gyermekpszichológus nem kevesebbet állított, mint hogy

egyre nagyobb számban vannak manapság a szüleiket verő fiatal felnőttek.

A pszichológus szerint meg kell tanítani a gyerekeket az agresszió helyes  levezetésére – erre nagyon jó a sport -, azaz megtanítani az önérvényesítésre úgy, hogy közben nem tesz kárt senkiben. Ha az agresszióra szülőként büntetéssel reagálunk, nem sokra jutunk, ezzel ugyanis egy ördögi kör kezdődik, amiben mindenki egyre feszültebb lesz, és egyre eszköztelenebbnek érzi magát. Különösen igaz ez a fáradt szülőkre, akiknek sokszor már nincs energiájuk a gyerekeikkel foglalkozni. A szakember kiemelte, hogy a szülőnek muszáj határozottnak lennie, és határokat szabni otthon. Ezek lehetnek tágak, de az irányítás, a dominancia maradjon a szülő kezében, hiszen nem egyenrangú felekről beszélünk.

A cél az, hogy egy harmonikus szülő-gyerek kapcsolatot alakítsunk ki a családban, ehhez pedig kellenek a közös élmények, játékok, ahol együtt lehetünk. József István szerint pont emiatt a telefonokkal, tabletekkel is várni kéne felső tagozatig.

Forrás: Sonline