Íme a Föld azon szeglete, ahol a modern világ szemete kincset ér

Európai szemmel furcsa, ám mégis lenyűgöző ékszereket készít ez az afrikai törzs a modern világ szemetéből. Etiópia déli részén, az Omo folyó mentén él az a félig nomád törzs, a Daasanach, melynek csaknem 50.000 tagja van.

sz1

Fotó: Eric Lafforgue

Mivel az elmúlt század során nagy mértékben csökkent a nomádok által felhasználható terület nagysága, ezért kénytelenek voltak az év egy bizonyos időszakára letelepedni és földet művelni. Ennek köszönhető viszont az, hogy felfedezték a modern világ szemetét maguknak, és a számukra kincset érő, nekünk azonban csak szemetet jelentő apró dolgokból gyönyörű ékszereket varázsolnak.

sz4

Fotó: Eric Lafforgue

Egy francia fényképész, Eric Lafforgue évekig élt a félnomád törzzsel együtt, és arról számolt be, hogy nagy becsben tartják a fémkupakokból, eldobott karórákból készült fejdíszeket.

sz8

Fotó: Eric Lafforgue

Külön rendje van annak is, ki milyen fejdíszt viselhet:

“A fiatal lányok sokkal erősebbek, mint a fiúk, mert a lányoknak kell például a vizet hordani. Éppen ezért a lányok megtehetik azt, hogy nehezebb fejdíszt készítenek maguknak, mert sokkal izmosabbak, mint a fiúk. A fiúknak csupán nyakláncot vagy fülbevalót lehet viselniük.”

sz9

Fotó: Eric Lafforgue

A Daily Mail arról számolt be, hogy a törzs szokásai szerint minél idősebb egy nő, annál ékesebb a fejdísze. Ez így van a fémkupakos fejdísz esetében is.

sz7

Fotó: Eric Lafforgue

“A férfiak csak addig hordhatják a parókaszerű kupakos fejdíszt, míg meg nem nősülnek. A házasságkötés után már csak különleges alkalmakkor vehetik fel a díszt, például akkor, mikor egy sikeres vadászatról vagy egy ellenséges törzssel való összecsapásból térnek haza.”

sz3

Fotó: Eric Lafforgue

A nők azonban éjjel-nappal büszkén viselik fejdíszüket, még akkor sem veszik le, mikor alszanak. Külön erre a célra készült az a nyaknál viselt, fából készült támaszték, amit párnaként használnak, hogy jobban tudjanak aludni – vagy talán csak azért, hogy a nagy becsben tartott ékszerek ne sérüljenek meg, míg ők alszanak.

sz5

Fotó: Eric Lafforgue

sz6

Fotó: Eric Lafforgue

Forrás: Amusing Planet
Fotó: Eric Lafforgue

O. M.