Tízévesen, rokonuktól esnek teherbe a guatemalai kislányok

Guatemala vezeti a kiskorú lányok terhességének “versenyét”: a tavalyi évben több, mint ötezer 14 év alatti kislány szült gyermeket, és ez a szám azóta egyre csak növekszik. Az ok a családon belüli erőszak, és a katolikus vallás abortuszt tiltó szabályozása.

2E4321FB00000578-3310042-Ignorance_Gloria_is_just_13_and_became_pregnant_by_a_22_year_old-a-1_1447138425515

Fotó: Linda Forsell

A közép-amerikai országban az abortusz teljes mértékben illegális

Teljesen mindegy, hogy az illető hány éves, és hogyan esett teherbe. A kislányok erőszakos bűncselekmények áldozataivá válnak, miközben fogalmuk sincs a nemi életről, hiszen nincsenek felvilágosítva. A katolikus egyház pedig nagyon rossz szemmel néz rájuk, mert attól félnek, hogy a kiskorú anyák hatására több fiatal él majd nemi életet.

2E45725900000578-3310042-Too_soon_Gloria_s_baby_came_prematurely_or_so_she_thinks_She_did-a-4_1447138425715

Fotó: Linda Forsell

A guatemalai kislányok azonban nem szabadosságuk miatt lesznek terhesek

Az orvosok szerint a legtöbb kislányt 27-28 éves férfiak erőszakolják meg, majd ejtik őket teherbe. A lányoknak fogalmuk sincs, mi történik velük, csak rosszul érzik magukat, orvoshoz fordulnak, és ott szembesülnek az igazsággal. A várandósságot a szigorú katolikus vallás szabályai szerint nem lehet megszakíttatni, így a még fejlődésben lévő lányok a veszélyeztetett terhességgel néznek szembe, ami több esetben is a halálukkal végződik – a WHO adatai szerint a 15 és 19 év közötti lányok körében a szülés és a terhesség közben fellépő komplikációk a második leggyakoribb halálozási oknak számítanak.

Mivel az elkövető az esetek 90 százalékában rokon, a mégis világra jövő babák között sok a halva született, a kis súlyú és a beteg. Az anyák, akik még maguk is gyerekek, gyakran képtelenek ellátni a csecsemőt, és egész életükre traumatizálódnak a szüléstől.

A 12 éves Heidy

A 12 éves Heidy (Fotó: Linda Forsell)

Linda Forsell fényképész elutazott Guatemalába, hogy első kézből hallhassa a lányok történeteit

Van köztük olyan, akinek már kétéves a gyermeke, aki akkor fogant, amikor a kislányt megverték, elrabolták, és megerőszakolták. Ő például perre vitte az ügyet, és a férfit végül tíz év börtönre ítélték, de ez sajnos kirívó kivételnek számít.

A Törvényszéki Kutatások Országos Intézetének adatai szerint ugyanis  Guatemalában 2012 és 2015 között több, mint húszezer nemi erőszakhoz köthető bűncselekményt regisztráltak, ám csak 974 esetben került börtönbe az elkövető.

A férfiak azért is ilyen bátrak, mert úgy vélik, családjuk az ő tulajdonuk, és azt tesznek velük, amit csak akarnak,

legyen szó akár lányukról, vagy unokahúgukról. Azok a férfiak, akik nem a rokonukat gyalázták meg, a női nemet maguknál alacsonyabb rendűnek tekintik, és gond nélkül használhatónak.

A 13 éves Michellet egy 53 éves férfi erőszakolta meg

A 13 éves Michelle-t egy 53 éves férfi erőszakolta meg (Fotó: Linda Forsell)

Michelle azóta második gyerekével várandós, mivel anyja eladta egy férfinak. Első gyermekét érthető módon hónapokig nem volt képes a karjaiba venni

Michelle azóta második gyerekével várandós, mivel anyja eladta egy férfinak. Első gyermekét érthető módon hónapokig nem volt képes a karjaiba venni (Fotó: Linda Forsell)

A 14 éves Amelia császármetszéssel szült

A 14 éves Amelia itt ép vajúdik, végül császármetszéssel szült (Fotó: Linda Forsell)

A most 14 éves Jennifer két éve szült

A most 14 éves Jennifer két éve szült (Fotó: Linda Forsell)

Lilian 11 évesen esett teherbe nagybátyjától akit két hónapra tiltottak csak el tőle

Lilian 11 évesen esett teherbe nagybátyjától, aki 9 éves korától folyamatosan megerőszakolta, és akit két hónapra tiltottak csak el tőle (Fotó: Linda Forsell)

lanyanya2

Lilian, aki még maga is gyerek, a testvéreivel és kisfiával, Luis David-del együtt játszik – Olyan közel vannak egymáshoz korban, hogy egy kívülálló számára testvéreknek tűnnek (Fotó: Linda Forsell)

lanyanya3

A képen látható Jennifer most újrakezdi az iskolát, a helyi jótékonysági szervezetnek hála (Fotó: Linda Forsell)

Forrás: Dailymail

Fotók: Linda Forsell