Létezik Magyarországon egy iskola, amelyik fényévekkel az ország előtt jár

Füzetek és tankönyvek helyett tableten tanulnak a jászfényszarui általános iskola diákjai. A Budapesttől alig 60 kilométerre fekvő településen minden tanulónak jut egy tablet, és olyan tanár, aki képes ezen keresztül magas színvonalú oktatást nyújtani.

A Samsung magyarországi TV gyára kereste meg a jászfényszarui iskolát. A cél  a SMART School kísérleti projekt kipróbálása volt, a döntés előtt persze az iskolaigazgató és a tanári kar is átgondolta a dolgot, végül pedig rábólintottak.

Egy régi kastélyépületet felújítottak, ebben kapott helyet a tabletekkel és interaktív táblával felturbózott tanterem, ahol negyedik osztálytól felfelé több órát is eltöltenek a diákok. A többi tanóra hagyományos keretek között folyik, de az interaktív tanulásnak akkora sikere van, hogy a gyerekek azokat várják legjobban. A tableten azonnal látják, ha valami hibásan csináltak, és alapos motivációjuk akad a feladatok helyes megoldására, hiszen a rendszerbe jutalmakat is beépítettek.

Samsung-Smart-School-4957-588x391

Az angolt például tabletes módszerrel tanulják, a tanár szerint pedig ez azért is jó, mert minden gyerek egyedi igényéhez igazodik, a tananyag pedig a felhőben marad feltöltve – azok a gyerekek is hozzáférnek, akik betegek, és otthon vannak. A házi feladatokat a tanulók az otthoni számítógépről csinálhatják meg, a feladatok nagyon érdekesek, a gyerekek pedig szívesen állnak neki.

A jászfényszarui program segítségével legalább az ott tanuló diákok megtanulják a tabletek, az internet, az applikációk helyes kezelését, így kicsiben ugyan, de a legutóbbi PISA teszt eredményei is javulhatnak.

A videóban megnézheted, hogyan indult el a projekt, és hogyan zajlik egy óra: