Miért vannak a nőknek telt, kerek melleik?

A férfiak nagyon egyértelmű és gyors választ adnak a kérdésre, a nőknek azonnal a szoptatás jut eszébe, de a női mell létezésének miértjeire ennél árnyaltabb válaszokat is kaphatunk – fejtegeti az Index.hu a “Ma is tanultam valamit” rovatában.

Az evolúciós biológia szempontjából nézve nagyon is furcsa, hogy az embereknek – a főemlősöktől eltérően – akkor is telt marad a melle, ha éppen nem szoptatnak és nincs tele tejjel. A tudósok régóta kíváncsiak rá, ennek milyen okai lehetnek. Az első indok az, hogy a telt mell fenntartja a férfiak érdeklődését az adott nő iránt, így több utód születhet, tehát a mell egyfajta evolúciós csábítási trükk.

Egy másik elmélet szerint a zsírral bélelt keblek az adott egyed egészségéről, termékenységéről árulkodnak, ezzel is vonzva a párosodásra kész férfiakat. A mell formája is üzenet: a kislányoknak még nincs telt melle, ezért nem alkalmasak a szaporodásra, ugyanígy, az idős nők kerek formáját vesztett keblei is riasztó hatásúak lehetnek ebből a szempontból nézve.

mell3

A legújabb elmélet szerint a mellbimbó a kulcs

Larry Young, az Emory Egyetem pszichológusa a fentebb vázolt elmélete egyikével sem ért egyet. Szerinte a dolognak több köze van a mellbimbókhoz: egy frissen szült anyuka esetében a baba szoptatása közben erős kötelék alakul ki, a mellbimbók efféle stimulálásának hatására pedig az anyai agyban oxitocin szabadul fel. Ugyanez az anyag azonban akkor is felszabadul, ha a férfi és a nő között kell erősíteni a köteléket, azaz szex közben. A női mellet tehát azért szeretik a férfiak, mert egy eszköz arra, hogy szorosabbá fonják a köteléket a nővel. Ugyanez pedig azért nem alakult ki a főemlősök körében, mert ők kevés kivételtől eltekintve eleve nem élnek monogám kapcsolatokban.

Az a kérdés azonban továbbra is nyitott marad, hogy akkor a férfiaknak miért van mellbimbójuk….

Forrás: LiveScience, LiveScience2