Most akkor meghalunk a hálószobában száradó ruhától vagy sem?

Sokszor hallottuk már azt a teóriát, hogy a lakásban való ruhaszárítás télen a fűtési időszakban jót tesz az emberi szervezetnek, hiszen növeli a helyiség páratartalmát. Azonban a napokban egy olyan kutatásról cikkeztek az újságok, miszerint a száradó ruhákon szaporodó penészgombák nagyon is veszélyesek, főleg az asztmásokra.

“A penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben Azt tanácsolom tehát, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben a lakáson belül, ahol keveset tartózkodnak, lehetőleg minél távolabb a hálószobától”

– idézte a Daily Mail szakértőjét a hazipatika.com.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában Ungár Anna, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat tüdőgondozó intézetének vezetőjét kérdezték, hogy mennyire kell valójában félnünk a lakásban száradó ruháktól és a penészgombáktól.

“Aspergillus fumigatus penészgomba mindenhol ott van, még a fűszálakon is, de ritkán okoz betegséget. Többnyire csak akkor, ha valami gyenge pontja van a tüdőnek, például egy korábban lezajlott betegség, vagy egy üreg, ahol a gomba meg tud telepedni. Mégsem kell ettől félni, hiszen egy olyan lakásban, ahol a nagy páratartalom nem okoz penészedést a felületeken, nem is tud megtelepedni.”

A tüdőgyógyász szerint sokkal általánosabb probléma, hogy a lakásokban túl száraz a levegő: így nem kell attól félni, hogy a mosások alkalmával túlzottan párássá válik a lakás.

Nem fogunk meghalni

A Napközben adásában Szigeti Tamás János vegyészmérnököt is kérdezték a mosóporokról és az öblítők esetleges káros hatásától.

“A nem élelmiszernek minősülő, az emberi testtel érintkező anyagok sokféle hatást kiválthatnak az emberek szervezetéből, de ezek a vegyületek általában a testünkkel barátságban tudnak lenni. Az öblítőbe rengeteg komponens van, de olyan mennyisége, ami a mosás utáni ruhában marad belőle, nem a legveszélyesebb része az életünknek. Nem fogunk meghalni a száradó ruhától a lakásban.”

A kiteregetett ruhákkal ellentétben a vegyészmérnök felhívta a figyelmet egy valódi veszélyforrásra: mindenki fokozottan ügyeljen a párásító készülékek tisztán tartására, ugyanis ha erről megfeledkezünk, az komoly problémát okozhat.

Forrás: Hirado.hu