Videó: Mi marad a lányok álmaiból, ha egyszer felnőnek?

Megható videót mutatunk arról, hogy miről álmodoznak a lányok, amikor még övék a világ és fiatalok. S mi lesz velük, ha egyszer felnőnek és már nincsenek többé álmaik…

A reklámfilmek manapság nem csak egy terméket vagy termékcsaládot reklámoznak, hanem egy életérzést vagy gondolkodásmódot. Némelyikük azonban még ennél is továbbmegy, és küldetésének érzi, hogy egyfajta világmegváltó üzenete legyen. Így van ez az alábbi Always reklámmal is, amelyet az arab világ nőtagjainak szántak.

A reklámfilm forgatásakor arra kérték a 7-10 éves kislányokat, hogy vegyék le az asztalról azokat a használati tárgyakat, amiket nem a lányoknak és a nőknek szántak. A kislányok általában mindent ott hagytak az asztalon, míg a szoba másik oldalán álló nők többsége a válaszfal mögött ugyanezt a feladatot kapva sorjában szinte mindent lepakolt az asztalról. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: a legtöbb arab országban szinte még ahhoz sincs joga a nőknek, hogy levegőt vegyenek, és ki hallott már olyasmiről, hogy egy lányból híres focista vagy ne adj isten, esetleg orvos lett volna?

A film végén mind a valódi, mind az elméleti válaszfal eltűnt a két generáció közül, és a felnőtt nőknek bizony könny szökött a szemébe, hiszen olyan érzésük támadt, mintha gyerekkori önmagukat látnák, mikor még nagyon is mertek arról álmodozni, mi lesz belőlük, ha nagyok lesznek.

Végül aztán ők maguk is beismerték, hogy nem könnyű, de megéri küzdeni az álmainkért, mert különben a mai generáció lánygyermekei is ugyanazokat tartják majd női használati tárgyaknak, mint szüleik, tehát a vasalót, a főzőedényt és a söprűt. Pedig valójában a sztetoszkópot meg a mikroszkópot is válaszhatnák a söprű helyett.

O. M.