Ha egy autóverseny lehet szép, akkor ez biztosan az – 110 éves veterán autók versenyeztek Angliában

Minden évben megrendezik Londonban azt a veterán autóversenyt, amelyen csakis olyan autók vehetnek részt, amelyet 1905-ben, vagy attól korábban gyártottak.

A Bonhams Veteran Car Run nevű autóverseny 119 éves hagyományra nyúlik vissza. Az idén november 1-jén rendezték meg, hiszen mindenig november első vasárnapján indul ez a nem is akármilyen szépségű autóverseny.

1

Fotó: Autosaur.com

Lenyűgöző látvány lehet az, mikor a járdaszegélyen állva szurkolunk a szebbnél szebb járgányoknak, miközben persze nem kell attól tartanunk, hogy a száguldó autók által keltett szél – ne adj isten – lefújná a kalapunkat.

6

Fotó: Autosaur.com

Ezek az autók ugyanis mai viszonylatban elég lassan közlekednek, annak ellenére, hogy pont egy híres sebességkorlátozást megszüntető törvényt ünneplő esemény emlékére rendezik meg ezt a legendás autóversenyt.

9

Fotó: Autosaur.com

1896-ban ugyanis az egyik törvény (Locomotives on the Highway Act) eltörölte az addig érvényben lévő maximum 4 mérföldes sebességkorlátozást (kb. 6,4 km/h), és egészen 14 mérföld/h-ra (kb. 22,4 km/h) emelte föl a megengedett sebességet.

7

Fotó: Autosaur.com

A 19. század polgárai eufóriás hangulatban ünnepelték az addig sosem látott száguldást, és egyből meg is rendezték az első, akkori viszonylatban óriási rekordnak számító autóversenyüket 1896 november 14-én.

11

Fotó: Autosaur.com

Magyarország akkoriban a milleniumi ünnepségekkel volt elfoglalva, de akár a mi Andrássy útunkon is rendezhettek volna hasonló versenyt, hiszen a főváros sugárútjai akkoriban épültek.

10

Fotó: Autosaur.com

Angliában azonban egészen 1878-ig vörös zászlót kellett lebegtetnie azoknak a gyalogosoknak, akik kimerészkedtek az utcára a “száguldó” autók közé. A legendás autóversenyt pedig úgy nyitották meg 1896-ban, hogy ünnepélyes keretek között elégették a gyalogosok vörös zászlaját – hol volt akkor még az októberi forradalom?!

8

Fotó: Autosaur.com

A 60 mérföldes, londoni Hyde-Parkban kezdődő versenyt a mai napig különleges módon nyitják meg: a korabeli ruhákba öltözött hírességek jelképesen elégetik a 19. század gyalogosainak vörös zászlaját a személyi szabadságot ünnepelve.

12

Fotó: Autosaur.com

A verseny végpontja a tengerparton fekvő Brighton, ami mintegy 96 km-re van Londontól. A matuzsálemi kort megért autóknak ez persze nem kis teljesítmény. Ennek ellenére az idén induló 342 autóból csak néhányan estek ki a versenyből.

4

Fotó: Autosaur.com

A legrégebbi résztvevő egy 1888-as, gőzmeghajtású Truchutet volt, a versenyt végül pedig egy 1903-as Berliet nyerte meg.

13

Fotó: Autosaur.com

Forrás: Autosaur, Veteran car run

O. M.