A segélykérő üzenet, ami miatt az amerikai tengerészek 46 helikoptert löktek a vízbe

1975-ben nemcsak a vietnámi háború zárult le, de rengeteg menekülő család is megmenekült, igaz, ehhez az USA 46 helikoptert áldozott fel – írta meg az Index a Ma is tanultam valamit rovatában.

Az amerikai Midway repülőgép-hordozó aznap nagyon furcsa segélykérő üzenetet kapott egy Cessna O–1-esről:

“Csinálnának egy kis helyet a fedélzeten, hogy le tudjak szállni? Már csak egy órán át tudok a levegőben maradni. Kérem, mentsenek meg. Buang őrnagy, a felesége és 5 gyerek.”

Szerencsére a Midway parancsnoka, L. C. Chambers helyet csináltatott a fedélzeten, bár ezért cserébe egy 10 millió dollár értékű, dél-vietnámi UH–1 Huey helikoptert kellett beleborítaniuk a Dél-kínai-tengerbe.

CAMP FOSTER, OKINAWA, Japan ・South Vietnamese UH-1H being pushed overboard to make room for a Cessna O-1 landing. Operation Frequent Wind, the final operation in Saigon, began April 29, 1975. During a nearly constant barrage of explosions, the Marines loaded American and Vietnamese civilians, who feared for their lives, onto helicopters that brought them to waiting aircraft carriers. The Navy vessels brought them to the Philippines and eventually to Camp Pendleton, Calif. (Official U.S. Navy photo) (released)

Itt lökik a vízbe a helikoptert – Fotó: Amerikai Haditengerészet archívuma

A menekülő vietnámi családapa így biztonsággal leszállhatott a fedélzetre, ahol köszönetet mondott a katonáknak.

Érkezik a család

Érkezik a család

Aznap délután egy másik, menekülőkkel teli Cessna is leszállt ugyanott, majd még jópáran – összesen hétezer emberről van szó –  követték, így végül az amerikai hadseregnek 46 helikoptertől kellett megválnia. Az amerikai- dél-vietnami vegyes társaság Saigon kiürítése során menekült repülőgépekkel a helyszínről.

Forrás: WarHistoryOnline, Wikipedia

via Index