Miért fordítják oldalra a fejüket a kutyák, ha beszélünk hozzájuk? Itt a rejtély megoldása

Senki sem tudja biztosan, hogy a kutyusok miért fordítják oldalra a fejüket, miközben beszélünk hozzájuk. Egy amerikai pszichológus szaklap szerint (Psychology Today) azonban elképzelhető, hogy a rejtély végre megoldódott.

Az amerikai Psychology Today egy online felmérést készített 582 olvasójával, ami szerint a kutyák legalább 62%-a elfordítja a fejét, ha beszélnek hozzá.

Állítólag a lapos orrú kutyáknak mindössze 52 %-ánál észlelhető ez a jelenség. Ugyanakkor pedig a nagy orrú kutyák 71 %-ának számolt be arról a tulajdonosa, hogy kutyájuk elfordítja a fejét, ha beszélnek hozzá.

A kutyák magatartását vizsgáló felmérést Stanley Coren vezette, aki úgy nyilatkozott, hogy a kutyák egész egyszerűen azért hajlítják oldalra a fejüket, mert az orruktól nem látnak jól. Ha például a gazdit vizslatják, akkor a kutyusok orra elfedi gazdájuk arcának alsó részét. Mivel pedig nem csak a szemünket, hanem a szánkat is látniuk kell ahhoz, hogy megértsék, milyen hangulatban van aznap a gazdájuk, ezért kénytelenek oldalra fordítani a fejüket a négylábú jószágok. Akár te is letesztelheted magad, milyen lehet egy kutyának: tedd az öklödet az orrod elé!

A kutyáknak rendkívül magas az érzelmi intelligenciája, különböző testi jelekből következtetnek arra, hogy az emberek mit is akarnak nekik mondani. Ha például teli szájjal nevetünk és megmutatjuk a fogsorunkat, az könnyen félreérthető, támadó jelzést jelenthet egy kutya számára. Így aztán elengedhetetlen a kutyáknak, hogy az emberek teljes arcát lássák.

Forrás: IFL Science

O. M.