Tantárgyak és magolás nélküli iskolát alapítanak Budapesten

A Prezi egyik alapítója, Halácsy Péter három családdal összefogva saját óvodát indított idén szeptemberben, és ha minden így halad tovább, az oviból egy különleges iskola növi majd ki magát – írja a Nlcafe.

Két helyszínnel, Budapest School néven kezdte meg működését, az óvoda és a mikroiskola, ahol különböző korú gyerekek vannak együtt. Péterék célja az, hogy boldog gyerekeket neveljenek.

“Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a gyerekeink ne egy buborékban nőjenek fel, hanem sokszínű környezetben, mert azt vettem észre a munkám során, hogy sokkal jobban tudnak problémát megoldani azok, akik más helyekről érkeztek, de tudnak csapatban dolgozni, mert több az ötlet, sokszínűbbek a gondolatok. Ez az egyik fontos irány: a diverzitás, vagyis a sokféleség. A célunk az, hogy 2040-ben a gyerekeink boldogok legyenek. Ezért az oktatást újra kell gondolni, mert mire ők felnőttek lesznek, megváltozik a világ, másfajta készségek kellenek, mint amit ma az iskolákban tanítanak.”

static1.squarespace.com

Fotó: Budapestschool

“Ami most szeptemberben elindult, az egy kicsi ovi, illetve 2 kicsi ovi, a Hadik Ház és a Balaton Ház, ahogyan mi nevezzük. Itt vegyes csoportok vannak, 3-6 éves korig. Jövőre a nagyok iskoláskorúak lesznek, és mi azt szeretnénk, ha így folytathatnák tovább a tanulmányaikat, a mindennapjaikat, ahogyan most. Jelen percben a vízióink között egy 12 éves korig tartó iskola van, és aztán egészen felfelé az egyetemig, már ha szükség lesz még egyetemekre. Egy rendszert szeretnénk létrehozni, sok kicsi iskolával és központokkal. Ne kelljen mindenkinek ugyanazt tanulnia, és ami érdekli, abból tanuljon többet – ez lenne a lényeg. Én optimista vagyok!”

sokféle+képpen+lehet+játszani+1

Fotó: Budapestschool

Ehhez persze olyan tanárok kellenek, akik el tudnak térni a hagyományos oktatási rendszer berögződéseitől. Péterék mostani óvodájában nincs túlterheltség, 12-13 gyerekre jut 3-4 pedagógus, akik jól kommunikálnak a gyerekekkel, és mindenre van idejük. Az iskolát sem tervezik másként, de ott a tanárok mellett a tananyag, és annak átadása is eltér majd a megszokottól.

“Nem kellenek keretszámok és tantárgyak, projekteket kell megoldani, és a facilitásra, a könnyedségre kell helyezni a hangsúlyt. A lexikális adatok bebiflázásának kora lejárt, és ezt nem én találtam ki. Ma már ott a Google, és mindent meg lehet találni benne. A művészeteket, a sportot és a nyelvet sokan iskolán kívül tanulják, mert ott gyorsabban és hatékonyabban lehet mindent elsajátítani. Az sem újdonság, hogy amit egy egész nap alatt tanulnak meg a suliban a gyerekek, azzal otthon két óra alatt lehet végezni. Nálunk az érdeklődési körüknek megfelelő és használható tudást kapnának, sokszor külső szakértő bevonásával: például elhívnánk Csányi Vilmost, hogy ő beszéljen az etológiáról. És folyamatosan projekteket kellene megoldaniuk.”

static1.squarespace.comm

Fotó: Budapestschool

“Az iskola határa eddig egy fal volt, itt ilyen határok nem lennének: mennénk mindenfelé. A gyerekek kérdeznek, érdeklődnek, ez is alakíthatja a tananyagot. Azt remélem, hogy boldog és okos gyerekek kerülnek majd ki ebből az iskolából. Tehát: személyre szabott oktatás, a tanárok is csoportban dolgoznak, biztonságos környezetben, a hiba nem von maga után büntetést, hiszen mindenki hibázik, aki dolgozik. Nagy hangsúlyt helyeznénk az érzelmi és szociális képességek kialakítására, gondolkodásra és problémamegoldásra nevelnénk. Az egészséges életmódra is odafigyelnénk. Hadd mondjak egy példát: 20 év múlva az emberek nem fognak autót vezetni, mert a számítógépek jobban és biztonságosabban tudnak, és ez nem vízió, hanem tény. Erre készülni kell, mert nem lesz szükség buszsofőrökre, kamionvezetőkre, KRESZ-oktatókra stb. Szerintem nagyon átalakul a világ, és erre az oktatásnak is reagálnia kell.”

A videóban bekukkanthatsz a gyerekek egy napjába:

Két ovival indított, de jövőre már iskolákat és teljes hálózatot akar létrehozni Magyarországon egy baráti társaság, köztük a Prezi-alapító Halácsy Péter és a Libri Kiadó társtulajdonosa, Halmos Ádám. Gazdag és szegény családok gyermekei is jelentkezhetnek – akinek nincs pénze, nem fizet, a cél, hogy felnőjön egy boldog, sokoldalú, jól tanuló generáció.

Az Index is készített egy izgalmas videót a készülő iskoláról és a már működő óvodáról.

További információk, és képek forrása: Budapestschool