Érzéstelenítés nélkül operálták a csecsemőket évtizedekig Amerikában

Csupán a nyolcvanas években ért véget az az amerikai orvosi gyakorlat, ami szerint egyáltalán nem adtak érzéstelenítőt a csecsemőknek, akik valamiért műtétre szorultak.

A piciknek csupán izomlazítót adtak, hogy mozdulatlanul feküdjenek, és így, teljes éberségben nyitották fel a hasukat, vagy a mellkasukat,és operálták meg szívbetegségüket, vagy gyomorszűkületüket – bármit. Dr. Janecskó Mária a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság egykori főtitkára az Indexnek nyilatkozott a barbár hozzáállásról: ő is tud arról, hogy egy időben voltak olyan felvetések, melyek szerint a csecsemőknek nincs fájdalomérzetük, ezért szükségtelen annak kikapcsolása. Szerencsére Magyarországon ezt nem így gondolták, ezért sosem műtöttek altatás vagy érzéstelenítés nélkül egyetlen gyermeket sem.

Az orvosok tehát nem kínozni akarták a babákat Amerikában, csak azt hitték, hogy az újszülöttek sírása csupán reflex, és még nem elég érett az idegrendszerük ahhoz, hogy a fájdalomérzetet továbbítsa, vagy annak emlékét megőrizze. Így aztán nem tették ki a kis szervezeteket az ópiátok esetleg mellékhatásaiknak, arról pedig fogalmuk sem volt, mekkora pszichés károkat okoznak – a szülőknek pedig elfelejtettek szólni arról, hogy érzéstelenítés nélkül operálnak.

A borzalomnak csak a nyolcvanas években lett vége, amikor egy anyuka végül megtudta, hogy koraszülött csecsemőjét is így műtötték, és országos botrányt robbantott ki. Ekkorra már vizsgálatok is igazolták, hogy az újszülöttek nemhogy nem érzik a fájdalmat, de annak érzékelése pont hogy kiskorban a legintenzívebb. Nem is csoda, hogy a korábban érzéstelenítés nélküli műtéten átesett gyerekek felnőttként gyakran szenvednek poszttraumás stresszbetegségtől.

Forrás: Recoveredscience