Így öltözködtek őseink többezer évvel ezelőtt

Tűz, foszlás, víz, földcsuszamlás: olyan sok oka lehet annak, hogy egy ruhadarab eltűnjön a föld színéről, hogy valóságos csoda, hogy ezek a többezer éves darabok megmaradtak az utókornak.

Ezt a hosszú, lenből készült, négyezer éves tunikát Egyiptom mellett találták

Ezt a hosszú, lenből készült, négyezer éves tunikát Egyiptomban, egy sírban találták

vaskori-oltozek

A vaskori, gyapjú tunikára Norvégiában találtak rá, a hegyekben megolvadt hó aló bukkant elő, a fagynak köszönhetően jó állapotban maradt meg.

HANDOUT IMAGE: A pair of 3,000 year old jeans found in China. (M. Wagner via German Archaeological Institute) **HANDOUT IMAGE, MANDATORY CREDIT, NO TRADE, NO SALE**

Német régészek bukkantak rá a világ két legöregebb nadrágjára egy nyugat-kínai ásatáson. A 3-4000 évesre becsült, gyapjúból készült ruhadarabok a mai lovaglónadrágokhoz hasonlítottak, tulajdonosaik maradványai mellett pedig fegyvereket is találtak, ezért valószínűleg harcosok lehettek.

Gazdag, világlátott, időszámításunk előtt 1370-ben elhunyt tinédszer lány szoknyája

A feltételezések szerint gazdag, világlátott, időszámításunk előtt 1370-ben elhunyt tinédzser lány szoknyája. A tetemet egy kivájt tölgyben találták meg a dán Jylland-félszigeten. A sírt 1921-ben fedezték fel, a lány hosszú, szőke haja, tunikája, és szoknyája épségben megmaradt.

Sz mérföldre a szőke lány sírjától találtak egy másik asszonyt, akinek teljes öltözéke fennmaradt. A szoknya eredetileg kék volt, a sál pedig piros.

Száz mérföldre a szőke lány sírjától találtak egy másik asszonyt, akinek teljes öltözéke fennmaradt. A szoknya eredetileg kék volt, a sál pedig piros.

Taj hercegnő, z i. e. 178 és 145 között, ötven éves korában elhunyt nemeshölgy ruhája,

Taj hercegnő, az i. e. 178 és 145 között, ötven éves korában elhunyt nemeshölgy ruhája. A múmia rendkívül jó állapotban volt, ereiben vért találtak, ízületei mozgathatók voltak, haja fakulatlan, bőre rugalmas. A sírban Hszin Csuj 1000 használati tárgyát, köztük kedvenc receptjeit is megtalálták. A ruhák egyike az ősi kínai selyemkészítők mesterdarabja, amely olyan vékony és könnyű, hogy mindössze 48 grammot nyom

Az egyiptomi görög város romjai között a homokból került elő ez a pár zokni

Az egyiptomi  homokból került elő ez a pár vörös gyapjú zokni

Forrás: Mentalfloss