Modern Noé bárkája, ahol a veszélyeztetett állatok DNS-ét őrzik

Frozen Ark, azaz megfagyott bárka, így nevezik azt a helyet, ahol a veszélyeztetett állatfajok DNS-ét és sejtjeit őrzik, mielőtt a globális éghajlatváltozás miatt tömegesen kipusztulnának.

“Sok faj még azelőtt ki fog halni, hogy tudomást szereznénk a létezéséről. A Frozen Ark célja, hogy megtalálja és megőrizze a DNS-üket és a sejtjeiket a következő nemzedékek számára, mielőtt még túl késő lenne” – mondta John Armour, a nottinghami egyetem tanára.

A Frozen Ark projekt azonban nem az ő ötlete volt, hanem egy brit tudós házaspáré, Bryan Clarke-é és feleségéé, Ann-é. A kis cég hamar hálózattá vált, s már állatkertek, kutatóintézetek és egyetemek csatlakoztak hozzájuk.

Összesen 5500 faj örökítőanyagát őrzik ezeken a helyeken mínusz nyolcvan fokos hőmérsékleten. Szükség is van erre, mert a kutatók szerint olyan mértékben hullanak az állatok, hogy a hatodik kihalási hullámba léptünk – az ötödik a dinoszauruszoké volt. Ezért is jó ötlet nemcsak megvédeni a még élő egyedeket, de a legrosszabb esetre is felkészülve “biztonsági mentést” végezni.

axo1

Tudtad? Az axolotl az egyik olyan állatfaj, amelyik 10 éven belül kihalhat. Leginkább amiatt, mert különféle laboratóriumi kísérletekhez is használják.

Forrás: NBCNews