Tőlük rettegtek az ősemberek: Megtalálták két barlangi oroszlán múmiáját

Egykoron, amikor az ember még nem állt a tápláléklánc csúcsán, együtt élt  – és halt – a barlangi oroszlánokkal. Mivel mindannyian húsra vadásztak, olykor a rettegett barlangi oroszlánok győztek, és nem az emberek. Az azóta kihalt faj két  mumifikálódott példánya közelebb vihet életük és haláluk megértéséhez.

information_items_3650

A szenzációs lelet két, pár hetes barlangi oroszlán tökéletesen mumifikálódott tetemét jelenti, az Ujannak és Gyinának elnevezett kölyköket a szibériai Jakutföldön fedezték fel a kutatók – hol máshol, mint egy barlangban.

p038hxm7

Az orosz kutatók abban bíznak, hogy egyrészt az anya maradványait is megtalálják a közelben, másrészt a tetemek vizsgálata közelebb visz majd annak megértéséhez, hogy miért haltak ki tízezer éve ezek a csúcsragadozók. Vajon az ember, vagy a felmelegedés miatt?

1447963404983

Az időszámításunk előtt 8-9. évezredben a kutatók szerint Eurázsia tele volt barlangi oroszlánokkal, akik annyira nagyok – alig kisebbek, mint egy mai medve -, vadak voltak, hogy az akkor élt ember fő ellenségének számítottak.

Így nézhetett ki egy felnőtt

Így nézhetett ki egy felnőtt (Kép: Carnivora)

Őseink barlangrajzokon is megörökítették az állatokat, a mai oroszlánhoz képest sokkal nagyobbak, és szőrösebbek voltak. Azóta több barlangi oroszlán leletetre rátaláltak, de a két, teljesen ép állapotban – nemcsak külső és belső szerveik épek, de még a lágy szövetek és a bajszuk is –  megmaradt kölyök tetem így is szenzációnak számít a tudományos világban.

813A7091.0

A videóban megnézheted, ahogy a kutatók leleplezték a leletet a nyilvánosság előtt:

Forrás: TheVerge, Foxnews, BBC