Tudtad? Eddig maradnánk életben űrruha nélkül a világűrben

Talán az egyik legáltalánosabb tévhit az, hogy űrruha nélkül az emberek a légnyomás hiánya miatt felrobbannának odafent.

Ezzel szemben az igazság az, hogy bár tényleg felfúvódnánk egy kicsit, nem viselkednénk lufiként, csontunk, bőrünk és más szerveink sem elég törékenyek ahhoz, hogy felrobbanjunk.

1966-ban egy férfi egy dekompressziós űrruhát tesztelt, a kísérlet során ugyan elvesztette az eszméletét, és a nyála felforrt a szájában, de nem robbant fel, nem lett komolyabb baja, sőt: és később teljesen fel is épült. További tévhit, hogy az űrben olyan hideg van, hogy azonnal megfagynánk – erről szó sincs. 1-2 percig életben maradnál, elveszítenéd az eszméleted, végül valószínűleg embólia végezne veled.

space suit_0

Az már más kérdés, hogy melyik bolygóra tetetnéd ki magad, ha összevesznél az űrhajósokkal, és meg akarnának szabadulni tőled. Neil deGrass Tyson erre a kérsére is választ ad: A Naphoz közeledve egyszerűen elpárolognánk, a Merkúr egyik oldala túl forró, míg a másik oldala túl hideg, így maximum a két oldal közt kéne forognunk, mint egy lélegzetét visszatartó grillcsirke. A Vénuszon igen hamar bevégeznénk a forróság miatt, aki inkább megfagyna, annak a Mars ajánlott. A gázóriásokat pedig csak egyszerűen felejtsd el – mondta a szakember.

Több élőlényről tudunk, aki űrruha ide vagy oda, jól meglenne odakint, ez néhány baktérium, és a medveállatka. 2007 szeptemberében az Európai Űrhivatal  két fajhoz tartozó medveállatkát lőtt fel a világűrbe. A medveállatkák a kriptobiózis állapotában voltak, miközben az űrszonda 270 km magasan keringett a Föld körül 10 napig. Visszatértekor a kutatók vízbe helyezték az állatkákat, hogy feléledjenek. Majdnem hetven százalékuk túlélte a kozmikus sugárzást, a légüres teret, az egyébként sterilitást okozó ultraibolya sugárzást, és később még szaporodtak is.

Forrás: Iflscience