Ez történne, ha a Földön öt másodpercig nem lenne oxigén

Alig 21 százalékos az oxigén szintje a levegőben, mégis, nélküle hatalmas bajban lennénk még öt másodpercre is – hiába tudja addig mindenki visszatartani a lélegzetét. Valóságos katasztrófafilm játszódna le a szemünk előtt…

Oxigén nélkül először is csúnyán leégnénk, hangzik el a Buzzfeed videójában, az oxigénnek ugyanis nagy szerepe van az UV-sugárzás blokkolásában.

A nappali égbolt kék helyett szürke színben játszana, mivel a légkörben kevesebben lennének a a kék fényt szóró részecskék.

Oxigén híján a repülők sem maradnának odafent, hiszen a belső égésű motorok bedöglenének. Minden, ami a föld felett van, elkezdene lefelé esni, mivel az oxigén a földkéreg és a földköpeny 45 százalékát teszi ki.

Belső fülünk sem lenne a legjobb állapotban, a légnyomás hirtelen drasztikus lecsökkenése káros hatással lenne hallásunkra.

Az élő sejtek egy része felrobbanna vagy elpárologna, a víz egyharmad része ugyanis oxigénatom.

Ugyanezen okokból az óceánok, tavak is elpárolognának, oxigén híján ugyanis kötetlen, szabad gáz maradna csak belőlük, ami felszáll.

A betonépületek porrá válnának, az anyag felépítésében, merevségének megtartásában ugyanis kötőanyagként az oxigén nagyon fontos szerepet játszik.

Forrás: Iflscience