Egy különös farm, ahol aligátorok százai között lehetett szabadon ebédelni, fürödni, napozni

Akármilyen hihetetlen, mégis igaz: ezen a farmon az aligátorokkal közösen lehetett ebédelni vagy szórakozni, és senki sem sérült meg.

Majdnem fél évszázadon át, 1907 és 1953 között állt fenn az a Los Angeles-i aligátorfarm Lincoln Heights-ban, ahol több mint 1000 aligátor élvezhette a turisták társaságát.

A létesítmény egyik tulajdonosa, Francis Earnest korábban szakácsként dolgozott a helyi bánya mezei konyháján, míg egy nap úgy döntött, inkább aligátorok társaságában kívánja eltölteni hátralévő éveit. Partnerével, “Aligátor” Joe Campbell-lel közösen létrehoztak egy olyan farmot, ahol az aligátorok szó szerint ki-be szaladgáltak.

a1b

Ezen a képen a kíváncsi aligátorok épp fiatal hölgyvendégek társaságában költik el az ebédet, miközben őket is megetetik

a2

Itt azonban inkább egy kisgyerek kíváncsi arra, kik is ezek a fura lények ott a vízben

Manapság nem nagyon lehet elképzelni, hogy volt idő, mikor mi sem volt annál természetesebb, hogy a kisgyerekek élő aligátorbébikkel játszanak. Az aligátorfarm ajándékboltjában persze aligátorbőrből készült koffert és kézi táskát is lehetett kapni, de a képeslapok is elmaradhatatlanok voltak.

P1976.48.53

A korabeli, festett képeslapokon jól lehet látni, hogy mennyi mindenre voltak kaphatóak az óriási hüllők. Többek között aligátorháton való lovaglásra is lehetősége volt azoknak a kicsiknek és nagyoknak, akik elég bátrak voltak hozzá.

A létesítmény közelében fekvő Lincoln Park lakosai nem igazán bánták az új, egzotikus szomszédok társaságát. Az sem okozott gondot nekik, hogy esténként elég hangosan üvöltöttek a hüllők, hanem sokkal inkább az zavarta őket, hogy az erős esőzés során 1-2 aligátor mindig kiszabadult a csatornán keresztül, és előfordult az is, hogy reggel a ház udvarán vagy a medencében találkoztak a nemvárt vendéggel.

a4

Egyetlen egy balesetről tudni csak: 1915. november 20-án – pont száz éve – egy látogató véletlenül rálépett az egyik aligátor lábára, aki azonban nem tűrte ezt, és beleharapott a hölgy jobb combjába.

Végül aztán 1954-ben a létesítmény továbbköltözött egy kevésbé lakott területre, Buena Parkba, ahol már egyáltalán nem zavarták a szomszédokat. 30 évvel később, 1984-ben azonban végleg bezárták a farmot, mert addigra már csak évente 50 ezer vendég volt kíváncsi az aligátorokra. Az állatokat egy floridai magánember vette a szárnyai alá, és azóta is vígan úszkálnak a vízben, csak már nem Kaliforniában.

Forrás: Messy Nessy Chic
O. M.