Ez a különbség a férfias és a nőies agy között – Te melyiket használod?

A biológiai nemével azért a legtöbb ember tisztában van, de tudod, milyen nemű az agyad? Mindenkié más egyensúlyt tart a férfias és a nőies működés között.

Egy nőnek is lehet férfias agya, és fordítva

A két nem gondolkodásmódja ugyan sok pontos teljesen eltérő, rengeteg közös vonásuk is van. Egy új kutatás szerint nem szabad rögtön eldöntenünk, kinek hogyan működik az agya, egy nőnek is lehet férfias agya, és fordítva. 1400 ember vizsgálata után a kutatók arra jutottak, hogy a csakis férfias és a csakis nőies agyműködés rendkívül ritka, az átlagember a kettő között helyezkedik el, a skála egyik pontjához kicsit közelebb, mint a másikhoz. Ezzel el is dőlt az évszázados háború, ami azt vizsgálta, vajon a házimunkát végző, csacsogó, dátumokat fejben tartó nők agya ér többet, vagy a jól tájékozódó, vezető, bátor férfiaké. Léteznek ugyanis olyan férfiak, akik szeretik a házimunkát, képesek fejben tartani szeretteik születésnapjait, és olyan nők is, akik rendkívül jól tájékozódnak, gyorsan döntenek, és jól vezetnek.

Az, hogy agyunk milyen nemű lesz, már az anyaméhben eldől

16 hetes magzatoknál vizsgálták a tesztoszteron-szintet, a fiús agyúak tízszer több férfihormont kaptak, mint a többiek. Ők aztán később kezdtek beszélni, kevesebb szót használtak, kevésbé értették meg mások érzéseit, viszont a fali lebenyük jobban működött, így felnőttként autóvezetésnél jobban érzékelték a változó sebességet, és pozíciót, tehát jobban parkoltak.

A lányos agy egyik fő jellemzője a két agyfélteke közti idegszövet-híd megvastagodása, tehát egyszerre több dologra tudnak koncentrálni, a tesztek során, amikor egy szöveget hangosan olvastak, a férfias agyú embereknél csak az egyik félteke aktiválódott, míg a nőieseknél mindkettő, s ugyanez történt az idegen nyelvek tanulásakor is. A kétféle nemű agy másképp is rendszerez: a férfias agyú emberek rendszerekben gondolkodnak, tudják, hol vannak a dolgaik, míg a nőies agyúak széthagyják a holmijukat és állandóan keresgélnek, viszont intuitívak és kreatívabbak. A fontos dátumokat is másképp tárolja a kétféle agy: a férfiak elteszik a jobb lebenybe, ahonnan nehezebb előhívni, míg a nők érzelmeket kapcsolnak a dátumokhoz, és bal agyféltekéjükben tárolják azokat.

A BBC videójában még többet megtudhatsz a kétféle agyi működésről:

Forrás: Dailymail