Külföldi sikert aratnak a világszínvonalú badacsonyi borok

Ha magyar borról beszélünk, szinte mindenkinek Tokaj és Eger jut eszébe, pedig a vulkanikus eredetű badacsonyi hegyen termelt fehérborok olyan jó minőségűek, hogy a legjobb külföldi éttermek borlapjain szerepelnek.

06

A sikerben két kitűnő borászatnak, a Laposa Bortbirtoknak és a Gilvesy Pincészetnek van kiemelkedő szerepe: ők azok, akik elhatározták, hogy kitűnő boraikat hazánkon kívül is ismertté teszik. Laposa Bence, a Laposa Borbirtok, és a kanadai magyar, Gilvesy Róbert, a Gilvesy Pincészet vezetője jó barátságot ápol egymással, hiszen közös cél vezérli őket. Mindketten világszínvonalú fehérborokkal büszkélkedhetnek, amik három Michelin csillagos éttermekben szerepelnek.

“Fontosnak tartjuk, hogy az emberek tudják: a badacsonyi borászok is képesek világszínvonalú száraz fehérborokat készíteni” – mondja Bence. “A magyar bor fogalma nem ismert dolog külföldön. Egyetlen módon kerülhet ki minőségi magyar bor nívós külföldi borlapokra: ha megpróbáljuk megtalálni azokat a csatornákat, azokat az embereket, akik kíváncsiak az országunkra, a badacsonyi borra. A cél az, hogy olyan borokat mutassunk meg külföldön, amik egyediségüknek köszönhetően különböznek minden más, a világon kapható bortól, és megállják a helyüket minőségben is.”

Laposa Bence és Gilvesy Róbert

Laposa Bence és Gilvesy Róbert (Fotó: Schaller Péter)

Ez olyannyira igaz, hogy az egyre nagyobb mértékű külföldi érdeklődésnek köszönhetően Bence borai már megtalálhatók Lengyelországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Svédországban és Dániában is. Belgiumban az elmúlt egy évben három olyan étteremben szerepeltek a Laposa borok, amiket a világ első 50 legjobbjába sorolnak: a Hof van cleve, Hertog jan, és a Restaurant de Karmeliet. Gilvesy Róbert külföldön is a vulkanikus hegyek egyedi karakterét próbálja bemutatni, csak Kanadában a Momofuku, a Chantecler, a Peter Pan, a Langdan Hall, az Oxley a Public House, a Ki Japanese, a St. Georges Golf, a Bar Isabel, az Ascari Enoteca, a Hopgoods Foodliner, a Barque Butcher Bar, az Actinolite, a Play Food and Wine, és az E11even éttermekbe vitte el a magyar nedűt.

A jó külföldi szereplésnek köszönhetően egyre többen érdeklődnek a badacsonyi borok eredete felől is, ellátogatnak az egész évben nyitva tartó Laposa Borászatba, vagy egy-egy kulináris élmény kedvéért a szinte minden alkalomra különleges ételekkel és borokkal készülő Gilvesy Pincészetbe.

“Nagyon pozitív tapasztalat látni, ahogy az éttermi kereskedők eljönnek Badacsonyba, igyekeznek minél többet megtudni rólunk. Egy másik nagy öröm a kéknyelű sikere: ez az egyetlen olyan badacsonyi fajta, amit sehol máshol a világon nem termesztenek” – meséli Bence.

“A hegy vulkanikus eredetének köszönhetően nagyon jellegzetes, savas, karakteres bort készíthetünk belőle, azt pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy vulkanikus kialakulású borvidék elég kevés van a világon” – mondja Róbert.

DSC

Bence és Róbert amellett, hogy a hazai és külföldi eladásokkal foglalkozik, a kéknyelű, az olaszrizling, és a rajnai rizling mellett a jövőben mindenképpen a furminttal szeretne többet foglalkozni. A furmint országos szinten kiemelkedik a szőlőfajták közül, egyedisége és karaktere miatt minden megvan benne ahhoz, hogy nemzetközileg is sikeres legyen. A külföldi eladások pozitívan hatnak a két borászra is, hiszen intenzívebb visszacsatolásokat kapnak, és nem a szomszéd borászathoz kell hasonlítaniuk magukat, hanem nemzetközi porondon is megmérettetnek.

A borászatok az alábbi weboldalakon érhetők el: www.bazaltbor.hu www.gilvesy.hu

(x)