A WHO szükségállapotot hirdetne ki Ukrajnában a gyermekbénulás terjedése miatt

A WHO szerint annyira súlyos a gyermekbénulás-járvány Ukrajnában, hogy szükségállapotot kéne kihirdetni. Az ukránok egyelőre nem léptek az ügyben, pedig 2010 óta náluk bukkant fel az első két ilyen eset egész Európában.

A WHO célzottabb intézkedéseket szeretne hozni a betegség megelőzése és kezelése érdekében, hiszen a 2010-re Európából teljesen eltűnt kór újra felütötte a fejét.

4398

Szeptemberben derült ki, hogy az ország déli részén két kisgyerek is megfertőződött – köszönhetően annak, hogy csak a gyerekek fele van beoltva a betegséget okozó polio vírus ellen. Mivel gyógymód nincs, csak oltással védekezhetünk a betegség ellen, ami egyébként minden kétszázadik esetben halált okoz.

A kórokozót a gyerekek könnyen elkaphatják szennyezett élelemmel, vízzel – ez főleg ott jellemző, ahol nem megfelelő a higiénia, például a szegényebb területeken, vagy a zsúfolt menekülttáborokban – és ha ez megtörtént, órákon belül le is bénulnak.

A világon Ukrajnán kívül még hat országban terjed a gyermekbénulás, a legtöbb esetet Afganisztánból és Pakisztánból jelentik. Hazánkban kötelező beadni ellene az oltást, a WHO 1988-ban indított oltáskampányának köszönhetően 2012-re a fertőzöttek száma 99 százalékkal csökkent – nem véletlen, hogy a WHO azonnal el akarja kezdeni az oltáskampányt Ukrajnában.

Forrás: TheGuardian

via Index