Tudtad? Volt egy karácsony, amikor a párizsiak megették az állatkerti állatokat

Az 1870-71-es télen, amikor III. Napóleon francia császár és Poroszország háborúztak, a német és a francia kommün ellen vonuló csapatoktól körbevett városban akkora volt az éhség, hogy az emberek még az állatkert állatait is leölték, és megették.

Az öt hónapig tartó ostrom alatt a németek ki akarták éheztetni a franciákat, és ez sikerült is nekik. A nyomorgó emberek végül az állatkertben található állatokat is megették, így születhetett olyan étlap, amin elefántleves, sült tevefalatok, kengurupörkölt, medvehús borsmártással, tűzdelt farkas, pirított patkány, és szarvasgombás antilophús, előételnek pedig szamárfej is szerepelt.

zooparis-930x643

Mellette természetesen az utcán kóborgó kutyák és macskák is a tepsiben végezték, ahogy sok ló is, külön hentesek jelentek meg, akik ezekre az állatokra “szakosodtak”. Az állatkertben végül csak a majmok, a tigrisek, oroszlánok és a vízilovak maradtak, meg a párizsiak két kedvenc elefántja.

Menu-siegedeparis

A borzasztó étlapok a történészek szerint azért készültek, mert a párizsi szakácsok így mutatták meg, milyen abszurdnak tartják az egész háborút, és a maguk módján vágtak vissza.

petersresto21

Végül a németek állítólag tizenkétezer lövedékkel támadtak Párizsra, hogy megtörjék a morált, sokakat meg is sebesítve. A franciák egy ponton nem bírták tovább tartani magukat, így 1871. január 18-án a győztes poroszok a versailles-i kastély tükörtermében bejelentették a Német Császárság létrejöttét.

siegeofparis

Nem a párizsiak voltak azonban az egyetlen nép, amely szorult helyzetében az állatkertből szerezte meg az ebédnek valót, a második világháború vége felé a budapesti állatkertből is eltűnt a megehető állatok jó része. 1944-ben még 2500 fajt tartottak nyilván, amiből a háború végére 14 maradt – köztük a vízilovakkal.

Tegyük hozzá, hogy sok állat az állatkertet érő bombatámadás során pusztult el, a madarak elrepültek, de az ehető állatokat  – még a struccokat és a pelikánokat is – tényleg az éhező magyarok ették meg.

Forrás: Messynessychic