Minden idők legnagyobb és legdrágább emberkísérlete kezdődik Finnországban

Mielőtt tovább enne minket a keserű irigység a finnek iránt, akiknél a hírek szerint készülnek bevezetni a 250.000 forintos feltétel nélküli alapjövedelmet, el kell mondanunk, hogy a finnek tulajdonképpen csak kísérleti nyulak. A vezetők ugyanis a finn állampolgárokon tesztelik le azt, hogyan reagálnak erre a szociális modellre, és ha rosszul, akkor nem lesz alapjövedelem.

Tulajdonképpen minden idők legdrágább, legnagyobb és legalaposabb szociológiai kísérlete zajlik majd 2017-től Finnországban, a kormány pedig az eredmények alapján dönt majd arról, bevezeti-e az alapjövedelmet. Így már más fényben tűnik fel a havi 800 euró – azaz 250.000 forint – ami minden szociális juttatás helyett érkezik a bankszámlákra.

A finn társadalombiztosítási intézet, a Kela jelenleg szociológiai és gazdasági kísérletek terveit készíti elő

A finn kormány 2016. november 15-e után dönt arról, hogy a lehetőségek közül mit akar megvalósítani. Ekkor kezdődnek el a kísérletek, amelyeknek eredményeit 2019-ben értékelik majd ki, s ha megállja a helyét, a feltétel nélküli alapjövedelem csak ezután jár majd a finneknek.

Addig pedig a szakértők válogatnak a negatív jövedelemadó, a részleges szociális juttatás és alacsonyabb összegű alapjövedelem, és más ötletek közül. A finnek pedig ezután legalább tízezer háztartásonként  –  ettől lesz reprezentatív a kísérlet – egy hatalmas kísérletben vesznek majd részt.

A kísérlet eredményei nemcsak rájuk hatnak majd vissza, hanem az egész világra 

Hiszen konkrét eredményeink lesznek arról, hogy bizonyos típusú csoportok hogyan reagálnak a változó szociális juttatásokra, és melyik módszer a legeredményesebb.

Forrás: Vox

via Origo